Re: Prace prescas a propadle hodiny
Samozřejmě, že je to špatně. Pokud se opravdu jednalo o přesčas, pracoval jste na příkaz nadřízeného, pak vám odpracované hodiny nemohly propadnout. Obrátit se můžete na IP a požádat o prošetření, ale obávala bych se, že zaměstnavatel bude chtít s vámi ukončit pracovní poměr. Zaměstnance, kteří na zaměstnavatele pošlou kontrolu se zaměstnavatelé rychle snaží zbavit.
není zač, pěkný den
>>>Dobry den,
>>>nemohu neco podobneho nalezt a tak bych Vas chtel
>>>poprosit o vyjasneni problemu.
>>>Jedna se o praci prescas a hodiny, ktere nebyly
>>>proplaceny, ale ani vybrany a po trech mesicich mi
>>>bylo
>>>receno, ze hodiny propadly. Takze nemam ani
>>>penize,ani
>>>jsem nemel nahradni volno.
>>>
>>>Pricemz ma firma v kolektivni smlouve napsano: za
>>>dobu
>>>prace prescas (§114 zakoniku prace) prislusi
>>>zamestnanci mzda, na kterou mu vznikl za dobu narok a
>>>priplatek
>>>ve vysi 35% prumerneho vydelku, pokud se
>>>zamestnavatel
>>>se zameatnancem nedohodli na poskytnuti nahradniho
>>>volna v rozsahu prace konane prescas misto priplatku.
>>>Neposkytne-li zamestnavatel nahradni volno do konce
>>>tretiho meaice po vykonu prave prescas nebo v jinak
>>>dohodnute dobe, prislusi zamestnanci k dosazene mzde
>>>priplatek podle vety prvni.
>>>
>>>Kdyz zamestnavatel neposkytl ani jesnu moznost a
>>>hodiny byly propadle, da se proti zamestnavateli
>>>nejjak
>>>branit? Nebo zamestnavatel muze takto porusovat
>>>kolektivni smlouvu a § 114.
>>>Za ujasneni moc dekuji.
>>
>>Samozřejmě, že je to špatně. Pokud se opravdu jednalo
>>o přesčas, pracoval jste na příkaz nadřízeného, pak
>>vám odpracované hodiny nemohly propadnout. Obrátit se
>>můžete na IP a požádat o prošetření, ale obávala bych
>>se, že zaměstnavatel bude chtít s vámi ukončit
>>pracovní
>>poměr. Zaměstnance, kteří na zaměstnavatele pošlou
>>kontrolu se zaměstnavatelé rychle snaží zbavit.
>
>Ja vam moc dekuji za odpoved a upozorneni o moznych
>dasich krocich ze strany zamestnavatele.
Re: není zač, pěkný den
Tuto skutecnost jsem nahodou zjistil z dochazkove systemu firmy, kde bylo napsano: nahradni volno nevycerpano (propadle). Pote jsem se ptal sveho vedouciho, kde mi bylo odpovezeno tim zpusobem, ze jsem tam mel hodiny dele jak tri mesice a propadly s tim, ze na proplaceni bych musel mit vice hodin a ani tak by mi to mozna nebylo proplaceno. Odkazal jsem se na kolektivni smlouvu a zacal se vymlouvat, ze nekde nekdo neco rekl a na papire to psano neni,ze az od urcitych hodin firma bude proplacet prescasy a ze propadnou hodiny nikde psano take neni. Do nynejsi doby si to kazdy zrejme nechal libit a firma vydelala na neproplacenem case.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 8. 2017 8:17
Dobry den,
nemohu neco podobneho nalezt a tak bych Vas chtel poprosit o vyjasneni problemu.
Jedna se o praci prescas a hodiny, ktere nebyly proplaceny, ale ani vybrany a po trech mesicich mi bylo receno, ze hodiny propadly. Takze nemam ani penize,ani jsem nemel nahradni volno.
Pricemz ma firma v kolektivni smlouve napsano: za dobu prace prescas (§114 zakoniku prace) prislusi zamestnanci mzda, na kterou mu vznikl za dobu narok a priplatek ve vysi 35% prumerneho vydelku, pokud se zamestnavatel se zameatnancem nedohodli na poskytnuti nahradniho volna v rozsahu prace konane prescas misto priplatku. Neposkytne-li zamestnavatel nahradni volno do konce tretiho meaice po vykonu prave prescas nebo v jinak dohodnute dobe, prislusi zamestnanci k dosazene mzde priplatek podle vety prvni.
Kdyz zamestnavatel neposkytl ani jesnu moznost a hodiny byly propadle, da se proti zamestnavateli nejjak branit? Nebo zamestnavatel muze takto porusovat kolektivni smlouvu a § 114.
Za ujasneni moc dekuji.