Re: Novela DPH 1.7.2017 §75
ne, tazatelce jde o §75/1
Použije-li plátce přijaté zdanitelné plnění v rámci své ekonomické činnosti jak pro účely činností, které jsou předmětem daně, tak pro účely činností, které předmětem daně nejsou, má nárok na odpočet daně pouze v poměrné výši odpovídající rozsahu použití pro činnosti, které jsou předmětem daně.
Poskytuje služby do EU s místem plnění mimo ČR a má obavu, že dle výše uvedeného nebude mít nárok na odpočet u plnění, která nakoupí pro poskytování služeb.
Jde o pozměňovací návrh poslance Votavy. V důvodové zprávě tedy nic není a zatím jsem k tomu nic nenašla.
Možná poradí některý z daňových poradců, kterých případů se výše uvedené týká.
Já bych to tak černě neviděl. To by odporovalo Směrnici 2006/112/ES.
Základní nárok na odpočet je v § 72/1/c ZDPH, který nebyl novelizován.
Novela § 75/1 byla přijata s ohledem na § 5/5 ZDPH.
Alespoň takto to zdůvodňuje komentář Ing. Bendy, který k novele ZDPH vyjde v Metodických aktualitách v 9/2017. Výživných 36 stránek. :-))
Hezký den!
Dobrý den, chápu to tedy tak, že ...
podnikatel plátce DPH, který poskytuje pouze služby na území ČR pro plátce DPH se sídlem v EU a tedy místo plnění je v jiném členském státě .... fakturuje bez DPH, kdy daň odvede zákazník .... si od 7/ 2017 podle § 75 odst.1 nemůže ze svých nákupů- daňových dokladů uplatnit DPH na vstupu, protože jeho plnění na výstupu nejsou předmětem daně dle § 2?
Tedy tak to chápu já.
T.,
uváděl jsem tu opakovaně § 72/1/c ZDPH, podle kterého je nárok na odpočet pokud přijaté plnění použijete pro plnění s místem plnění mimo tuzemsko, pokud byste měl nárok na odpočet daně, jestliže by se plnění uskutečnilo s místem plnění v ruzemsku.
Tento princip je i ve Směrnici.
Netvrdím, že by nešel § 75/1 napsal srozumitelněji, ale psalo ho MF, které moc psát zákony neumí. Viz zpráva NKÚ
https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/sprava-dane-z-prijmu-fyzickych-osob:-system-je-neprehledny-a-slozity--dopady-zavedenych-danovych-zmen-stat-neanalyzuje--id8914/
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 8. 2017 9:34
Prosím o radu,
jsme firma která poskytuje služby plátcům do EU.
Znamená to že po novele 1.7.2017, podle § 75 si nebudeme moct nárokovat DPH na vstupu.
Děkuji za odpovědi