Stavební sdružení - základní otázky

• (neregistrovaný)

22. 8. 2017 16:17

Dobrý den,
    dočetl jsem se o termínu "stavební sdružení", což je jak chápu asi sdružení více FO podnikajících na ŽL. Pochopitelně to nemusí být stavební, ale jakékoliv jiné, dle oboru. Co konkrétně toto sdružení přináší za výhody a nevýhody?
    Zaměstnáváme několik osvč a tak nám hrozí obvinění ze švarce. V případě, že by tito osvč založili sdružení, co se pro ně a pro nás změní (nejen ve vztahu ke švarcovi)???
    Děkuji za odpověď, Karel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 8. 2017 17:40

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: Stavební sdružení - základní otázky
      Karle,

sdružení bez právní subjektivity (nějaký blázen z toho udělal od 1.1.2014 společnost) se nehodí pro podnikání.

Umocňuje to novela DPH, kde je nejasné, jak budou "společnosti" fungovat v oblasti DPH.

Ve stavebnictví se hojně využívá občany Ukrajiny forma právní družstvo.

Hezký den!

• 22. 8. 2017 21:31

Karel Cheval (neregistrovaný)

Dobrý večer, můžete to prosím trochu rozvést? Vůbec se neorientuji v problematice, nevím co "šlo" dříve a co nepůjde díky novele... Děkuji za pomoc

• 25. 8. 2017 15:05

mirka..p (neregistrovaný)

http://www.jakpodnikat.cz/sdruzeni-osob-bez-pravni-subjektivity.php
      zde je základní info,
      výhody v tom moc nespatřuji, protože se dříve či později společníci rozhádají a stejně se společnost ruší.
      Komplikace od letoška od 1.7.2017 nastala v tom, že z hlediska daně z příjmů vede daňovou evidenci jeden pověřený společník a ten na konci roku dělí příjmy a výdaje na ostatní, ale z pohledu zákona o DPH si bude muset každý společník podávat vlastní přiznání.

• 25. 8. 2017 16:10

.. (neregistrovaný)

... pochopila jsem to tak, že od určitého okamžiku si budou muset účastníci společnosti nejen podávat vlastní Přiznání k DPH (to podávají již dnes), ale hlavně že do daného Přiznání k DPH budou muset uvést podíl, který na ně ze zdanitelného přiznání připadá. Takže např. dnes deset účastníků společnosti/sdružení/ podává 10 Přiznání k DPH - ale jen jeden jako pověřený účastník uvede do svého Přiznání k DPH plnění za dané období za celou společnost. A co nás čeká dál - deset účastníků společnosti bude podávat 10 Přiznání k DPH a každý bude muset uvést do svého Přiznání k DPH díl na daném zdanitelném plnění. A faktury vystavené pro odběratele - tak u těch nevím. Zatím mi to připadá, že na faktuře bude muset být uvedeno deset dodavatelů, deset DIČ, ... A co v případě, že jeden ze společníků bude neplátce DPH - tak to už bude vůbec zajímavé.

• 25. 8. 2017 16:14

mirka..p (neregistrovaný)

ANo, jistě, je to jak píšete, já jsem se snažila o maximální zjednodušení pro úplného laika. V zákoně o DPH by měla být ( nekontrolovala jsem to) dvouletá lhůta, po kterou mohou společníci postupovat jako doposud. Tak jen tajně doufám, že do těch dvou let kohosi osvítí a tento nesmysl zruší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).