Re: N1 a 10% zvýšení odpisu
Já myslela, že u aut se nedá uplatnit 10% navýšení odpisu.
Pro LenkuB
Paní LenkoB,
*Do konce r.2004 platilo ustanovení ZDP §34 odst.3 takto:
"Od základu daně mohou poplatníci odečíst
a) 10 % vstupní ceny hmotného majetku zatříděného podle tohoto zákona v odpisových skupinách 1, 2 a 3, s výjimkou uvedenou v odstavci 5, jsou-li jeho prvními vlastníky, ... atd."
Říkalo se tomu "reinvestiční odpočet" a v praxi to znamenalo, že u těch vybraných majetků lze uplatnit ve výdajích 100% ceny prostřednictvím odpisů a dále snížit základ daně o dalších 10% pomocí toho reinv.odpočtu. Když to řeknu hodně nepřesně, tak v daňovém přiznání se postupně uplatnilo 110% hodnoty toho majetku.
* Od 1.1.2005 je těch 10% zdánlivě pouze přesunuto v rámci ZDP do části o odpisování, rozsah majetku zůstal podobný (např. u aut N1 to platilo dřív a platí i teď). Rozdíl je především v tom, že o těch 10% lze sice zvýšit odpisy na počátku odepisování, ale o to méně procent zbyde ke konci odpisované doby. Zjednodušeně řečeno, v daňovém přiznání uplatníte "jen" 100% - nikoliv 110% jako do konce 2004. Rozdíl je v tom, jestli chcete rychleji odepisovat zpočátku nebo později, ale pořád je to jen 100% celkem.
Napsala jsem to srozumitelně? A správně? Kdyžtak se někdo ozvěte :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
31. 10. 2005 10:45
Koupili jsme Fabii N1. Zařadili do 1a-2. Jsme první majitelé. Můžeme uplatnit i 10% navýšení odpisu v prvním roce. Ze zákona bych řekla, že ano. Prosím o názor.Děkuji