Re: Výpověď § 46 a) a nemoc
V tomto případě nejde o nadbytečnost, ale o rušení zaměstnavatele. Takže prodlužování pracovního poměru o dobu nemoci se na tento případ podle mého názoru nevztahuje a pracovní poměr skončí dnem 30.11. i když bude nemoc pokračovat, a náleží mu odstupné.
Teď jsem z toho vedle, já si to vyložila tak, že se na to nevztahuje jen odstavec 1 z §48, že jde o den kdy se smí dát zaměstnanci výpověď, ale den skončení PP se posuzuje pro všechny stejně.
1. Výpověď pro nadbytečnost (46c) nesmí dostat v cohranné době, tj. když je nemocný.
2. Výpověd z důvodu rušení nebo přesunu zaměstnavatele může dostat i v ochranné době.
3. Jestliže ale není nemocný a dostane výpověď pro nadbytečnost a pak teprve onemocní a marodí ještě v den, když měl pracovní poměr skončit nebo ještě déle, prodlužuje se jeho pracovní poměr o promaroděnou část výpovědní doby, pokud na tom zaměstnanec trvá. (což je sice taky nesmysl, ale v zákoníku je hodně nesmyslných věcí).
4. Pokud výpověď byla pro rušení nebo přesun a pracovník začal marodit, pracovní poměr se neprodlužuje a skončí tehdy, kdy podle výpovědi skončit měl (protože jak by mohl být prodloužen pracovní poměr, kdyby už byl podnik zrušený?).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
1. 11. 2005 9:23
Zaměstnanec dostal výpověď podle §46 odst. 1 a), PP měl skončit k 30.11.2005, zaměstnanec, ale měsíc před koncem PP onemocněl a bude v PN delší dobu (tj. i po 30.11.2005).
1. Pracovní poměr tedy by měl skončit až měsíc po ukončení PN a po té zaměstnanci náleží odstupné?
2. Zaměstnanec netrvá na prodloužení PP, a PP tedy skončí dnem ukončení PN a zaměstnanci náleží tím dnem odstupné?
Prosím chápu to správně?