Re: trojzápočet- nenašla jsem vše -pí.Aň
taky nápad, ale to by bylo z naší strany složitější - vše co se bere na faktury musí bytý podložené smluvně atd.... to je příliš zdlouhavé a nejsem si jistá zda průchodné, raději ten zápočet, k tomu podpis nejvyššího šéfa nepotřebuji... taky je možnost odkoupení pohledávky a pak zápočet.... ale nevím jestli je to jediná správná možnost
Re: Spíš finta, jak obejít prostředníka
Pohledávku má především firma B a to na vás. Pohledávku firmy C na firmu B podle mého názoru odkoupit můžete a započíst ji s tou pohledávkou, kterou má firma B na vás. To byste toho vykutáleného prostředníka pěkně a zaslouženě převezli :-) Ale nevím, jestli tím neporušíte nějaká vaše smluvní ujednání. Nikdy jsem něco takového v praxi neviděla a nejsou mi jasné možné následky, kdyby se firma B proti tomu ohradila. 666
Váš případ už jsem měla a takto jsme to provedli - viz §524-530 Obč.zákoníka (Obch.zákoník podobný institut nezná, takže tato smlouva o postoupení pohledávky se používá i v obchodních vztazích).
...pokud tedy nikde nemáte dohodnuto (spíš fi "C" s fi"B"), že tato pohledávka nesmí být postoupena, lze až na určité vyjímky (zánik smrtí,které jsou postižitelné výkonem rozhodnutí) tuto pohledávku postoupit = ....věřitel postupuje svoji pohledávku i bez souhlasu dlužníka. Věřitel, který postupuje pohledávku, je povinen postoupení dlužníkovi oznámit!(tento si totiž musí provést ve svém účetnictví změnu věřitele)
Blíže mrkněte na §524-530.
Normálně jsme postoupili a potom započetli.
Opravdu jsem se s tím už v praxi kolikrát setkala, pokud některá firma schválně neplatí, věřitel si zjistí, kdo této firmě dluží a dohodne se s ní(jak bylo již zmíněno i bez jeho souhlasu)
Děkuji všem za rady - nejde nám o to, obejít fy B, jen vyřešit akutní potíže, které fy B svým jednáním způsobila fy C... no a samozřejmě se pouvažuje nad opatřením, tedy smlouvou pro fy C..... je to problematické pro obě strany /(ne zaúčtovat, ale dořešit kdo co a proč...)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
2. 11. 2005 14:09
Prosím o radu, z toho co jsem našla zde již raděného jsem něco nepochopila. Obrátila se na mně jedna fy o trojzápočet. Mám ovšem dojem, že mi něco chybí, abych ho mohla provést. Mám závazek (já "A") vůči fy "B" a tato vůči "C". Jde o službu, kterou de facto pro nás provedla fy C, ovšem nám ji účetuje fy B. Fy C si účtuje fy B. Fy B ovšem fy C již delší dobu neplatí, čímž jim škodí. My jsme se službou fy C spokojeni, takže jsem ochotná to nějak napravit. Ovšem mi to není jasné účetně, když my vůči C nemáme žádné pohledávky - oni de facto jen pro nás pracují. Musím od fy odkoupit pohledávku vůči B a pak provést trojzápočet? Nebo to jde ještě nějak jinak a rychleji? a co všechno je k tomu potřeba.
Prosím moc, celkem to spěchá, fy C je malá, a může ji to položit. (ozvali se až teď v krajním zoufalství).Děkuji za laskavost.