Hlavní navigace

Prohlášení k dani ze ZČ od 2018

  • (neregistrovaný)

    23. 10. 2017 14:53

    snad přijde vhod:

    http://www.financnisprava.cz/cs/danove-tiskopisy/upozorneni-mf-k-tiskopisum/Sdeleni-tiskopis-Prohlaseni-poplatnika-DPFO-ze-zav-2018-8812?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=campaign_23_10_2017&utm_content=prohlaseni_k_dani

    Prohlášení k dani
    Pro zdaňovací období roku 2018 byl zveřejněn nový vzor tiskopisu Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti – jedná se o vzor 26 tiskopisu MFin 25 5457.
    Oproti dosavadní praxi došlo především k těmto změnám:
    součástí tiskopisu již není žádost o provedení ročního zúčtování daně (v podstatě jde tedy o prvý list dosud používaného tiskopisu)
    tiskopis je použitelný pouze na jedno zdaňovací období (bude jej tedy nutné každoročně vyplňovat celý včetně identifikace zaměstnavatele i zaměstnance).
    Pro zdaňovací období roku 2018 je nadále plně využitelný dosavadní tiskopis vzor č. 25 či 24 (v případě daňového nerezidenta se použití vzoru č. 24 nedoporučuje).
    Nové tiskopisy „prohlášení k dani“ budou k dispozici na finančních úřadech v průběhu prosince, tiskopisy vzoru č. 25 již dále tiskem vydávány nebudou – budou však nadále dostupné ve webové databázi finanční správy a bude tedy možné si je vytisknout.

    Roční zúčtování daně
    Pro zdaňovací období roku 2018 byl zveřejněn také zcela nový tiskopis Žádosti o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění – tento tiskopis však zatím nebude vydán tiskem, protože má být poprvé použit až pro žádost o roční zúčtování daně za rok 2018, tedy na počátku roku 2019.
    Žádost o roční zúčtování daně je zcela nový tiskopis 25 5457B, vzor č. 1 – jedná se v podstatě o odtržený druhý list z dosavadních formulářů „prohlášení k dani“. Stejně jako u tiskopisu „prohlášení k dani“ vzoru č. 26 bude tiskopis „ročního zúčtování“ určen pouze na jedno zdaňovací období. Nic ovšem nebude bránit požádat o roční zúčtování daně za rok 2018 (na začátku roku 2019) na tiskopisu „prohlášení k dani“ vzor č. 25 či 24.

    E

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 10. 2017 14:54

      mirka..p (neregistrovaný)

      Re: Prohlášení k dani ze ZČ od 2018
      Elektronická forma
      Důvodem pro vydání nových tiskopisů je skutečnost, že počínaje zdaňovacím obdobím roku 2018, nejsou zaměstnavatelé a jejich zaměstnanci omezováni v tom smyslu, že by bylo nutné „prohlášení k dani“ či žádost o roční zúčtování daně provádět pouze v písemné formě. Prohlášení k dani může zaměstnanec provést např. ve vnitropodnikovém elektronickém systému a tuto skutečnost potom osoba odpovědná za zdanění mezd na tiskopisu zaznamená.
      Kromě nových tiskopisů byla zveřejněna také pdf verze „prohlášení k dani“ vzor č. 26 v interaktivní podobě, ve které lze příslušné údaje vyplnit v počítači. Zveřejněna byla také struktura .xml formuláře „prohlášení k dani“, .xml struktura „ročního zúčtování“ bude zveřejněna až v průběhu roku 2018. Interaktivní formulář i .xml formuláře „prohlášení k dani“ jsou dostupné na stejném místě jako nové tiskopisy, tj. ZDE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).