Re: Podpůrčí doba-mám tu kontrolu OSSZ!
Určitě bych to s čestným prohlášením bývalého zaměstnance zkusila. Otázkou je, zda u zaměstnanců, kteří rozvázali prac. pom. není vyjímka a půl rok by se počítal zpět od RPP. Pokud ano, pak by platil půl rok zpět 15. 8. 2004. Nevíte někdo, co platí?
*Prohlašuji, že jsem v době pracovní neschopnosti uvedené na tomto potvrzení, nevykonával zaměstnání (samostatnou výdělečnou činnost) ani jsem neměl započitatelný příjem ze zaměstnání, ze kterého uplatňuji nárok na nemocenské, a že jsem nezatajil žádnou rozhodnou okolnost pro přiznání a výplatu dávky.
Tak od kterého data se počítá 1/2 rok zpět?
Maslím, že čestné prohlášení Vám nepomůže, protože zákon říká:
(4) Při nové pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí
doby také předchozí období pracovní neschopnosti, pokud spadají do
doby jednoho roku před vznikem nové pracovní neschopnosti. Tato
období se však nezapočtou:
a) jestliže zaměstnání trvalo aspoň 6 měsíců od skončení poslední
pracovní neschopnosti pro nemoc, nebo
To znamená, že pokud chcete použít těch půl roku nemarodění muselo by trvat zaměstnání, pokud zaměstnání netrvá počítá se s celým rokem a to znamená ukončit výplatu ND k 13.9.2005
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
2. 11. 2005 15:57
Prosím o názor na :
Zaměstnanec skončil pracovní poměr 15.2.2005. Od 8.3.2005 donesl v ochranné lhůtě neschopenku,která trvá dosud.
Pro výpočet podpůrčí doby jsem vycházela tedy od 8.3.2004. Nemoc v tomto období byla již od 16.10.2003 a skončila 31.8.2004. A tady mám teď problém. Tenkrát (někdy v březnu 05) jsem se byla i ptát na naší OSSZ zda tohoto zaměstnance můžu vyplácet od 8.3.2005 po celý rok v ochranné lhůtě. Úřednice mi odsouhlasila že ano,že od 31.8.2004 do 8.3.2005 je více než půl rok nemarodění. Samozřejmě jsem si jméno úřednice ani kdy jsem tam byla nikam nezapsala a po více jak půl roce si to už ani nepamatuji.
Tak a teď je ten problém,že kontrola mi nyní našla,že zaměstnání netrvalo 6 měsíců. Ono skutečně zaměstnání od skončení první prac.neschopnosti (31.8.04)v naší firmě těch půl roku netrvalo (31.8.2004 - 15.2.2005 = 168 dní) .
Co když mi tento zaměstnanec napíše čestné prohlášení,že v době od 16.2.2005 do 7.3.2005 nikde nebyl zaměstnán?Na pracovním úřadu se neevidoval.Pomůže to?
Moc prosím o názory,jelikož díky tomu jsem ho podle kontrolorky přeplatila o 6.384,-Kč.
Jsem z toho špatná obzvláště,když Vám to na OSSZ odkývaly!