Re: přivýdelek pri materske když....
>Dobrý den,
>Obracím se na Vás s prosbou o odpověď na můj dotaz.
>Dnem 10,10 05 jsem nastoupila na mateřskou
>dovolenou.Narodila se mi holčička,ale vzhledem k tomu,že přišla
>na svět velmi brzy je bohužel hospitalizována na
>novorozeneckém JIP .Její léčbu lékaři odhadují minimálně na
>půl roku.Já s ní bohužel nemůžu v nemocnici
>být.Vzhledem k tak dlouhé době bych ráda nastoupila na částečný
>úvazek do svého zaměstnání.Pracuji jako zdravotní
>sestra.Můj nadřízený by mi vyhověl ,ale nevím jestli mám
>nárok a možnost do zaměstnání na mateřské dovolené
>nastoupit.
>Děkuji za odpověď
Snad by se tady dal využít §12 zákona 88/1968 Sb.
"Jestliže dítě bylo převzato ze zdravotních důvodů do péče kojeneckého ústavu nebo jiného zdravotnického zařízení ústavní péče a zaměstnankyně zatím nastoupila do práce, přeruší se tímto nástupem poskytování peněžité pomoci v mateřství. Ode dne, kdy zaměstnankyně převzala dítě z ústavu opět do své péče a přestala proto pracovat, pokračuje se v poskytování mateřských dávek až do vyčerpání celkového nároku, ne však déle než do dne, kdy dítě dosáhne věku 1 rok."
Takže byste mohla pracovat a tu mateřskou dočerpat, až malou dostanete domů.
Ale je tu problém - já nevím, zda ta porodnice se může nazývat "jiné zdravotnické zařízení ústavní péče". Kdyby to nebylo "jiné zdravotnické zařízení úst. péče", tak tento § nelze takto použít. Nešlo by totiž přerušit pobírání mateřských dávek (28 týdnů) a dočerpat je pak.
V tom případě by se dala udělat jiná věc. Nesmíte totiž mít příjem z té činnosti, na základě které mateřské dávky pobíráte. Pokud byste nastoupila zpět do svého pracovního poměru, pak byste o mateřskou přišla. Mohli by ale s Vámi sjednat vedlejší pracovní poměr, se tím zkráceným úvazkem a pak bylste v tom hlavním poměru byla na mateřské a pobírala mateřské dávky a ve vedlejším pracovala a pobírala mzdu. Druh práce ve vedlejšce by ale musel být trochu jiný než v HPP.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
2. 11. 2005 22:51
Dobrý den,
Obracím se na Vás s prosbou o odpověď na můj dotaz.
Dnem 10,10 05 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou.Narodila se mi holčička,ale vzhledem k tomu,že přišla na svět velmi brzy je bohužel hospitalizována na novorozeneckém JIP .Její léčbu lékaři odhadují minimálně na půl roku.Já s ní bohužel nemůžu v nemocnici být.Vzhledem k tak dlouhé době bych ráda nastoupila na částečný úvazek do svého zaměstnání.Pracuji jako zdravotní sestra.Můj nadřízený by mi vyhověl ,ale nevím jestli mám nárok a možnost do zaměstnání na mateřské dovolené nastoupit.
Děkuji za odpověď