Re: Cenově zvýhodněná služba a DPH
**
Nějak stále nerozumím, jakým způsobem jste dostali slevu??
Museli jsem snad dostat i nějakou fakturu, ze které musí být jasná sleva. Nebo jste dostali nejdříve fa za službu a potom třeba mínusovou fakturu nebo dobropis na slevu??
Zkuste trošku více popsat, co je na faktuře uvedeno, DPH odvádí ten, kdo fakturuje.
Nejdřív jsme dostali zálohu a daňový doklad k záloze -
základ 30 tis., DPH 5700.
Poté přišla faktura:
Celkem 60.000,- Kč 19% DPH
Zapl. záloha -30.000,- Kč 19% DPH
Sleva - dotace z programu Poradenství -30.000,- Kč
Pak tam byl napsán rozpis jen na 30.000,- Kč
bez daně 30.000,- Kč
daň celkem 5.700,- Kč
S daní 35.700,- Kč
Celkem k úhradě 5.700,- Kč
Volala jsem do firmy a tam mně dali vysvětlení, že zákon o DPH v ustanovení § 36 odst. 3 vymezuje položky, které musí být do základu daně zahrnuty. V případě poskytovaných služeb jde i o dotace k ceně.
Dále, že příjemcem cenově zvýhodněné služby je malý a střední podnikatel podnikající na území České republiky.
Příjemce dotace je malý a střední podnikatel , který poskytuje cenově zvýhodněné služby podle Programu – externí poradce vybraný CzechInvestem.
Já hlavě nevím, jak to zaúčtovat a jestli mám nárok na odpočet.
Něco mi tady nesedí, jak píšete, podle §36,odst.3 + §4,odst.1q) se dotace musí zahrnout do základu daně(což je v těch 60 tis.Kč.). Dále ale také podle §36/5, pokud Vám poskytnout slevu (30000), je to vlastně dotace-sleva ke zdanit. plnění, takže pokud z celé částky =60000,- vypočtou DPH(11400,-), tak u slevy -30000,-, musí také odečíst DPH ve výši -5700,-.
Takže, pokud jste na začátku zaplatili zálohu 35700, podle mě by to mělo vypadat takhle:
60000,- + 11400,- - celková fakturace (vč. té dotace)
-30000,- - 5700,- - odečet zaplacené zálohy vč. DPH
-30000,- - 5700,- -dotace k ceně=sleva
k platbě 0
Pozn.- dle §4.odst.1q) je Váš dodavatel příjemce dotace s tím, že je povinen poskytovat slevu , která se váže k jednotkové ceně - t.j. jde o zdanitelné plnění - odečte 30000 vč. odpočtu DPH.
Pokud by se nejednalo o zdanit. plnění dle §4/1q-poslední věta - zde by odečetli pouze 30000, ale nejednalo by se o zdanit. plnění, takže by zůstalo k platbě 5700
Zkuste se ještě mrknout na příslušné §§, co na to řeknete Vy.
Podle mne se jedná o normální slevu ke zdanit. plnění, tak zaúčtujete do tržeb jen část 30000,, co máte na záloze a DPH 5700 jste si již odečetli z daň.dokladu z přijaté platby, takže již není o čem účtovat.
Pokud chcete přesně účtovat dle faktury, tak 60000 do tržeb, mínus 30000 zrušíte ze záloh a mínus 30000 z tržeb, DPH jste již nárokovali.
Nevidím fakturu, tak se to špatně popisuje, ale zkuste to ještě prověřit, jak to tam vlastně máte s tím DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
3. 11. 2005 13:38
Dostali jsme slevu na poradenskou činnost, tzv. cenově zvýhodněnou službu. Máme z toho ale zaplatit DPH.
Nevíte, jak to zaúčtovat a kam to zapsat do DPH přiznání?
Děkuji za odpověď