Re: Přerušení podnikání
*** Daně z příjmů se řídí zákonem o daních z příjmů (586/92) :-))) ***
Re: Přerušení podnikání
> Dobrý den, mám prosbu, potřeboval bych poradit,
>které úřady a za jakým účelem musím „oběhat“, když chci
>asi na rok přerušit podnikání. V letošním roce jsem
>odešel do starobního důchodu, takže jsem u pojišťoven
>ohlásil podnikání jako vedlejší zdroj příjmu. Teď se mi
>v podnikání moc nedaří a zdravotně na tom nejsem
>zrovna dobře, takže si myslím, že když moc nevydělávám a
>pojištění za mne stejně platí stát, platit zbytečně
>navíc zálohy na zdravotní a soc. pojištění. Předpokládám,
>že musím na ŽÚ, FÚ, PSSZ, zdravotní pojišťovnu a
>zrušit podnikatelský účet.
***Úřady oběhněte, nevím přesně v jakém pořadí :-) Účet rušit nemusíte.***
> Při té příležitosti se chci zeptat, co s penězi,
>které vyberu při zrušení účtu. Logické by bylo dát je
***S penězi si můžete dělat co chcete, samotný fakt, že je vyberete z účtu a použijete třeba na osobní spotřebu nemá na daně žádný vliv.***
>do pokladny a nechat je tam do konce zdaňovacího
>období. Pak po výpočtu doplatků za sociální a zdravotní
>pojištění část těchto peněz použít na tyto platby a
>zbytek při zpracování daňového přiznání zahrnout do osobní
>spotřeby.
> A nakonec, co mám dělat s věcmi, které jsem
>minulý měsíc kupoval a zahrnul do provozní režie. Nejde o
>nikterak nákladné věci, myšku k PC a diktafon za
>necelých 700,- Kč. Jsou to uznatelné výdaje ? S podnikáním
>nekončím, jak jsem řekl, třeba po roce budu v
>podnikání pokračovat a tyto věci nadále používat.
***Takové maličkosti bez problémů dejte do výdajů v letošním roce a dál už je evidovat nemusíte***
> Omlouvám se, možná se ptám dost hloupě, ale chci
>mít všechno v pořádku, když se mluví o tom, že když
>někdo přeruší, nebo ukončí podnikání, hned si ho FÚ zve
>na kontrolu.
***Doufejte, že důchodce nechají na pokoji :-)***
>Díky moc za rady, Tomáš
***Pozor také na neuhrazené pohledávky, na které vás upozorňovala bdm. ***J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
3. 11. 2005 18:30
Dobrý den, mám prosbu, potřeboval bych poradit, které úřady a za jakým účelem musím „oběhat“, když chci asi na rok přerušit podnikání. V letošním roce jsem odešel do starobního důchodu, takže jsem u pojišťoven ohlásil podnikání jako vedlejší zdroj příjmu. Teď se mi v podnikání moc nedaří a zdravotně na tom nejsem zrovna dobře, takže si myslím, že když moc nevydělávám a pojištění za mne stejně platí stát, platit zbytečně navíc zálohy na zdravotní a soc. pojištění. Předpokládám, že musím na ŽÚ, FÚ, PSSZ, zdravotní pojišťovnu a zrušit podnikatelský účet.
Při té příležitosti se chci zeptat, co s penězi, které vyberu při zrušení účtu. Logické by bylo dát je do pokladny a nechat je tam do konce zdaňovacího období. Pak po výpočtu doplatků za sociální a zdravotní pojištění část těchto peněz použít na tyto platby a zbytek při zpracování daňového přiznání zahrnout do osobní spotřeby.
A nakonec, co mám dělat s věcmi, které jsem minulý měsíc kupoval a zahrnul do provozní režie. Nejde o nikterak nákladné věci, myšku k PC a diktafon za necelých 700,- Kč. Jsou to uznatelné výdaje ? S podnikáním nekončím, jak jsem řekl, třeba po roce budu v podnikání pokračovat a tyto věci nadále používat.
Omlouvám se, možná se ptám dost hloupě, ale chci mít všechno v pořádku, když se mluví o tom, že když někdo přeruší, nebo ukončí podnikání, hned si ho FÚ zve na kontrolu.
Díky moc za rady, Tomáš