Re: Neplacené volno - prosím Jiřinu H.
Nejsem si jistá, zda je to takto někdo psáno, že musí písemně požádat. Ovšem za prvé, z hlediska dokazování, je lepší, když existuje černé na bílém, že bylo neplacené volno vzájemně domluveno na tu určitou dobu. A za druhé, z hlediska odvodů zdravotního pojištění, je také důležité, jak (na které dny) bylo neplacené volno čerpáno, protože se hradí 13,5% z poměrné části minimální mzdy za každý KALENDÁŘNÍ den neplaceného volna. Jestliže je tedy neplacené volno povoleno od pondělí do pátku a pak zas od pondělí do pátku, hradí se za 10 kal. dnů. Jestli je povoleno od pondělí do pátku příštího týdne (samozřejmě uváděno v datech), hradí se neplacené volno za 12 kal. dnů. Kdyby bylo povoleno od... do... (pondělí až neděle příštího týdne), hradí se za 14 kal. dní.
Tak sociálka toto po mě nikdy nechtěla. Ale předkládala jsem to zdravotní pojišťovně při kontrole.
Stačí tedy napsat: Žádám o poskytnutí neplaceného volna ve dnech ... a podpis pracovníka a nadřízeného? Nebo musí udat důvod? (Tady jde o pracovníka, který si vybral dovolenou a teď mu chybí dva dny na vánoce mezi svátky, kdy se nepracuje).
A ještě jeden dotaz: když se jedná o neplacené volno 4 h 1x týdně (studium), tak se zdravotní pojištění doplácet nemusí, že? I když v součtu to jsou 2 dny v měsíci.
Nevím, zda je to někde přímo formulováno, že písemně, ale odvíjí se od toho kromě shora popsaného případu doplatku za ZP rovněž i další příp. nároky uplatňované z nemoc.pojištění,takže si neumím představit žádost a její povolení bez písemné formy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
7. 11. 2005 13:08
Paní Jiřino, ve vyhledávači jsem si hledala diskusi k neplacenému volnu - píšete zde, že zaměstnanec musí o neplacené volno písemně požádat. Mohla byste mi, prosím sdělit, kde je toto v zákoně uvedeno? Našla jsem pouze, že musí zaměstnavatele požádat (není psáno, že písemně). Děkuji. Dáša