Re: Majetkové vypořádání po rozvodu
Není-li uzavřena dohoda nebo podán návrh na vypořádání společného jmění k soudu nejpozději do tří let od zániku manželství, nastoupí zákonná domněnka, že movité věci patří tomu z bývalých manželů, který je pro potřebou svou a své rodiny či domácnosti výlučně jako vlastník užívá. U ostatních movitých věcí a nemovití se má za to, že jsou v podílovém spoluvlastnictví a že podíly obou spoluvlastníků jsou stejné. Totéž se týká i společných pohledávek a závazků bývalých manželů.
Re: Majetkové vypořádání po rozvodu
Zjednodušeně řečeno: dokud se nedohodnete nebo nerozhodne soud a neuplynuly 3 roky od rozvodu, nemáte dům ani v SJM, ani v podílovce. Režim nakládání s domem je však obdobný jako u SJM. To znamená, že nakládat s domem můžete jenom oba a bývalý manžel samozřejmě nemůže "svoji" polovinu prodat, protože žádnou nevlastní. Jenom vyhrožuje. Najměte si advokáta a dejte to k soudu (ať soud vypořádá Vaše zaniklé SJM).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
9. 11. 2005 14:54
Chtěla jsem se zeptat.Jsme dva roky rozvedení a řešíme majetkové vypořádání.A s bývalým manželem se nemůžu dohodnout, neboť stále mění své názory.Máme společný rodinný dům-každý jednu polovinu.A zajímalo by mě jestli může tenhle dům bez mého souhlasu prodat.Nebo jestli mám já předkupní právo