Opravdu oříšek, poradí někdo?.-)

• (neregistrovaný)

9. 11. 2005 18:39

Dobrý den,

tak jsem zvědavá na vaše názory, protože už jsme zde přečetla několik diskuzí, studovala zákon o DPH, různé rozbory a nikde jsme nenašla přesné řešení mého problému s odkazem na příslušný paragraf, všude se jen všichni "domnívaji". Jedná se o velmi banální věc, ale názory se různí, tak tady je příklad. Zaměstnanec byl pět dní na školení každý den měl snídani, stravné (diety) zaměstnance jsem tedy pokrátila každý den o 20%. Na faktuře za ubytování je snídaně vyčíslena a u ní vyčísleno i DPH a teď si nejsem jista jestli zda mohu z výše uznatelného stravování odečíst DPH, ze stravného nad limit ne, to je mi jasné, ale jak je to u stravného do limitu? Já si myslím, že mohu, protože je to daňově uznatelný náklad, ale 100% jistotu nemám, máte ji někdo prosím:-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 11. 2005 20:52

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Opravdu oříšek, poradí někdo?.-)
      Přesný paragraf vám tady nenapíšu, ale DPH bych odečetla - obdobně jako jej odečítáte třeba u ubytování v hotelu na služební cestě. Ostatně je snadné si představit, že zaměstnanec může bydlet v hotelu, kde v ceně noclehu je i snídaně - tam to DPH z hotelového účtu taky odečtete, ne? Takže odečítáte DPH i z té hotelové snídaně :-)

• 9. 11. 2005 21:26

Aňa (neregistrovaný)

plně souhlasím, jen doplňuji
      §72 zákona o DPH

• 9. 11. 2005 21:44

VK (neregistrovaný)

Zjednodušeně ne, nemůžete odečíst. (To se netýká firmy, která ho poskytovala.) Opora proto je právě v onom paragrafu 72 DPH.

Jako návod by mohlo sloužit odpověď na otázku odečítáte DPH z stravenek pro zaměstnance ? (Mimo situaci kdy DPH zase ke stravenkám DPH přidávate na výstupu.)

• 9. 11. 2005 22:26

Aňa (neregistrovaný)

Ano DPH odečítáme celé!!!
      Je na to nárok.
      Už bylo několikrát řešeno, při srážce 45% z ceny stravenky již DPH neodvádíme.
      Takto si za tím stojím a nebylo mi ze strany FU ještě při kontrolách zpochybněno. A že to kontrolovali-:((
      Daňově neúčinné u stravenek je pouze 45% částky provize, ale to nic nemění na tom, že DPH je nárokovatelné z celé částky provize.

§72 -
      - má nárok na stravné - má(jedná se o daň.náklady)
      - má nárok na ubytování - má(jedná se o daň.náklady)
      Stravné se krátí, pokud bylo poskytnuto bezplatné stravování - ale stále se jedná o daň.náklady!
      Např.= v nákladech - 80% stravného a zbývající část bezplatně poskytnutého stravování.
      Co je daňové uznatelným nákladem - je nárok také na odpočet DPH na vstupu a v tomto případě celé - nekrácené.

• 15. 11. 2005 20:07

Anonymní (neregistrovaný)

Nepostřehl jsem ve vašem výkladu drobnost=
      DPH lze uplatnit POUZE na základě údajů na daňovém dokladu,
      v tomto případě z částky za snídani.
      Pozn.: Daňovým výdajem je i zbytek stravného
      ale není možné u něho uplatnit DPH

• 16. 11. 2005 20:17

VK (neregistrovaný)

To asi není na mne, ale nedá mi to nereagovat ...

Pokud je něco nedaňovým nákladem (ve smyslu zákono o DzP) není možné z toho odečíst DPH, nikdy. (Nebo pokud ho odečtete, musíte odvést DPH na výstupu.)

Pojem nedaňový náklad totiž v zákoně o DPH není, ale je tam podobná definice, pokud se začtete do všech odstavců §72.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).