Re: Opravdu oříšek, poradí někdo?.-)
Přesný paragraf vám tady nenapíšu, ale DPH bych odečetla - obdobně jako jej odečítáte třeba u ubytování v hotelu na služební cestě. Ostatně je snadné si představit, že zaměstnanec může bydlet v hotelu, kde v ceně noclehu je i snídaně - tam to DPH z hotelového účtu taky odečtete, ne? Takže odečítáte DPH i z té hotelové snídaně :-)
Zjednodušeně ne, nemůžete odečíst. (To se netýká firmy, která ho poskytovala.) Opora proto je právě v onom paragrafu 72 DPH.
Jako návod by mohlo sloužit odpověď na otázku odečítáte DPH z stravenek pro zaměstnance ? (Mimo situaci kdy DPH zase ke stravenkám DPH přidávate na výstupu.)
Ano DPH odečítáme celé!!!
Je na to nárok.
Už bylo několikrát řešeno, při srážce 45% z ceny stravenky již DPH neodvádíme.
Takto si za tím stojím a nebylo mi ze strany FU ještě při kontrolách zpochybněno. A že to kontrolovali-:((
Daňově neúčinné u stravenek je pouze 45% částky provize, ale to nic nemění na tom, že DPH je nárokovatelné z celé částky provize.
§72 -
- má nárok na stravné - má(jedná se o daň.náklady)
- má nárok na ubytování - má(jedná se o daň.náklady)
Stravné se krátí, pokud bylo poskytnuto bezplatné stravování - ale stále se jedná o daň.náklady!
Např.= v nákladech - 80% stravného a zbývající část bezplatně poskytnutého stravování.
Co je daňové uznatelným nákladem - je nárok také na odpočet DPH na vstupu a v tomto případě celé - nekrácené.
To asi není na mne, ale nedá mi to nereagovat ...
Pokud je něco nedaňovým nákladem (ve smyslu zákono o DzP) není možné z toho odečíst DPH, nikdy. (Nebo pokud ho odečtete, musíte odvést DPH na výstupu.)
Pojem nedaňový náklad totiž v zákoně o DPH není, ale je tam podobná definice, pokud se začtete do všech odstavců §72.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
9. 11. 2005 18:39
Dobrý den,
tak jsem zvědavá na vaše názory, protože už jsme zde přečetla několik diskuzí, studovala zákon o DPH, různé rozbory a nikde jsme nenašla přesné řešení mého problému s odkazem na příslušný paragraf, všude se jen všichni "domnívaji". Jedná se o velmi banální věc, ale názory se různí, tak tady je příklad. Zaměstnanec byl pět dní na školení každý den měl snídani, stravné (diety) zaměstnance jsem tedy pokrátila každý den o 20%. Na faktuře za ubytování je snídaně vyčíslena a u ní vyčísleno i DPH a teď si nejsem jista jestli zda mohu z výše uznatelného stravování odečíst DPH, ze stravného nad limit ne, to je mi jasné, ale jak je to u stravného do limitu? Já si myslím, že mohu, protože je to daňově uznatelný náklad, ale 100% jistotu nemám, máte ji někdo prosím:-)