Re: Stravné při zahraničních cestách
To řeší vyhláška 613/2004. Zrovna tento týden jsem to dělala.
Sazby pro zahraničí jsou na http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb04613&cd=76&typ=r
jinak nějaké info je taky na
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701?kam=zakon&c=647/2004
Hlavně se bere odlet dle letového řádu (ne skutečný odlet např. se zpožděním) a berou se celé hodiny
22.10. = 20.00-24.00 = 4hodiny(pokud méně jak 12 hodin v zahraničí, tak je výpočet: sazba:2:12x4, nad 12hodin strávených v zahraničí = celá sazba)
23.10. = 0.00 - 24.00 -celá sazba
24.10. = taktéž
25.10. = 0.00 -15.00 = 15hodin - celá sazba
Aby měl poplatník nárok na stravné v cizí měně ve výši základní sazby stravného, tak musí doba zahraniční cesty stráveného mimo území České republiky trvat v kalendářním dni déle než 12 hodin.Pokud ne pak se stravné vypočítá násobkem dvanáctiny poloviční sazby a počtu celých hodin strávených momo území republiky. Např. jetliže překročí první den hranice České repub. v 21:30 tak to znamená, že na území jiného státu strávil jen 2,5 hod. Mohu však brát na zřetel pouze celé hod., takže 2 hodiny.Výpočet 1/12 ze sazby * 2 - výsledek je nárok na stravné. V případě, že projíždím nebo se zdržuji ještě v jiném státě pak mě zajímá kde jsem strávil nejvíce hodin z celé pracovní cesty. Stravnévyplatím v té měně, která je dána pro ten daný stát.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
10. 11. 2005 11:34
Mám dotaz, jak se počítá nárok na stravné u zahraniční cesty:
odlet - 22.10. v 19.10 hod.
přílet zpět - 25.10. v 15.20 hod.
Na kolik dní má zaměstnanec nárok na stravné?Děkuji.