Re: poplatek z prodlení
Výši úroků z prodlení upravuje pro občanské i obchodní vztahy nařízení vlády č. 142/1994 Sb., které najdete zde na serveru v sekci Zákony.
To stanoví výši úroků na výši repo sazby ČNB zvýšené o 7%, tedy nyní 2% + 7% = 9% p.a. (ročně).
91,25% je nesmysl...
Robert Haken
Nájemci bytu, který nezaplatí nájemné nebo úhradu za poskytované služby spojené s užíváním bytu do 5 dnů po splatnosti (jestliže nájemce nezaplatil nájemné nebo úhradu za plnění spojená s užíváním bytu za dobu delší než 3 měsíce, může pronajímatel s přivolením soudu vypovědět nájem bytu)
91,25 % by vám nikdo neuhradil a soud by to neuznal.
Uvádíte úroky z prodlení, ale co "poplatek z prodlení" dle §2 NV 142/1994? Ten mluví o 2,5 promile za každý den prodlení. Majitel mi předložil výpočet 10.000 (měs.nájem) x 0,0025 = 25 x 365 dní = 9125 (tj. podle mě 91,25% ročně). Taky si myslím, že je to příliš.
Máte pravdu, u nájemních smluv jsou určité výjimky a u nájmu bytu (a u podnikatelského nájmu věcí movitých) je místo úroku z prodlení použit poplatek z prodlení, který skutečně dělá 91,25% p.a., obávám se tedy, že má pronajímatel pravdu.
Robert Haken
Re: prosím o upřesnění p.Hakena
Protože jste v "obraze", prosím o vysvětlení následujícího:
- narazila jsem na článek v novinách k novému nařízení vlády č. 163/2005 o výpočtu úroku z prodlení - nově Reposazba atd. a zarazila mě věta, že toto Nařízení se netýká Obchodních vztahů mezi podniky, ale pouze na půjčky mezi občany(přesně občanskosprávní vztahy), na půjčky od bank, na nezaplacenou kupní smlouvu a ceny za dílo, neplnění ze směnky a z faktury, při neplacení nájmu z nebytových prosto a za služby s tím spojené apod.
Mám to chápat tedy tak, že např. u výpočtu úroků z prodlení u dodavatelsko-odběratelských vztahů např. u pozdě uhrazené faktury nebo u výpočtu úroků z prodlení u půjčky (firma půjčí jiné firmě) se nepoužije tento několikanásobně vyšší sankční úrok??
Nějak mě ten článek zviklal, myslela jsem doposud, že to platí pro všechny...
Děkuji moc za odpověď.
Re: prosím o upřesnění p.Hakena
Nevím, jak přesně to bylo ve zmíněném článku formulováno a myšleno, nicméně § 369 obchodního zákoníku výslovně říká:
"Je-li dlužník v prodlení se splněním peněžitého závazku nebo jeho části a není smluvena sazba úroků z prodlení, je dlužník povinen platit z nezaplacené částky úroky z prodlení určené ve smlouvě, jinak určené předpisy práva občanského."
...přičemž jde o ustanovení dispozitivní, tedy je přípustné, aby se smluvní strany dohodli jinak.
"Právo občanské" představuje § 517 občanského zákoníku, který v odstavci 2 říká:
"Jde-li o prodlení s plněním peněžitého dluhu, má věřitel právo požadovat od dlužníka vedle plnění úroky z prodlení, není-li podle tohoto zákona povinen platit poplatek z prodlení; výši úroků z prodlení a poplatku z prodlení stanoví prováděcí předpis."
...a oním prováděcím předpisem je nyní právě nařízení vlády č. 142/1994 Sb.
Robert Haken
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
10. 11. 2005 14:39
je v nájemním vztahu podle ObčZ skutečně 91,25% ročně? Děkuji mockrát za odpověď!