Re: Smlouva o dílo - prosím o radu
Ta odpověď se mi nezdá - zaměstnavatel odvádí za zaměstnance, ale SoD zaměstnanecký vztah nezakládá. Nejlépe pro Vás by byla dohoda o provedení práce, ze které se neodvádí zdravotní ani sociální pojištění a i daň se dá při podepsaném prohlášení k dani při ročním vyúčtování vrátit. Tato dohoda se ale uzavírá maximálně do 100 hodin za rok a já nevím, zda by to odpovídalo tomu, co pro ně děláte.
Jiřina
... což je taky blbost - jednak ne každý musí podniká dle živnostenského zákona a druhak SoD můžete uzavřít i s nepodnikatelem (od toho jsou v ObčZ §§ 631 a násl.). Zaměstnanecký vztah to ale opravdu nebude. Nicméně, pokud se bude jednat např. o jednorázovou aktivitu, jejíž výnos nepřesáhne limit dle §38g zák. o daních z příjmů, může se asi opravdu stát, že nevznikne žádná povinnost vůči státu - event. mě opravte.
Pokud jste začala pracovat teď, tak do konce roku si nevyděláte ten zmiňovaný limit dle §38g zák. i daních z příjmu (15tis.), takže nemusíte podávat daňové přiznání. Od příštího roku si buď pořídíte živnostenský list nebo zkuste zlomit firmu na zaměstnanecký vztah dohodu o provedení práce, s tím, že měsíčně "jako" odpracujete 8 hod za 375.-hrubého na hodinu= 3tis./měsíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
11. 11. 2005 0:06
Dobrý den,
jsem studentka a začala jsem spolupracovat s jednou firmou na základě smlouvy o dílo. Potřebovala bych vědět, jestli z toho pro mě plynou nějaké povinnosti vůči státu, nějak nejsem sama schopná se ve všech těch zákonech vyznat...
Předem velice děkuji za pomoc!
Monika