Re: účtování energie - POMOC:(
xxxxxxxxxxxxxx
Na to, co není vyfakturované, ale souvisí časově s účetním obdobím při uzavírání úč. období, se mají tvořit dohadné položky, takže ne 502/314, ale 502/389 - v podstatě se nemusí jednat o výši záloh, ale o částku, kterou nějakým způsobem spočítáte, tj. např. podle stavu na elektroměru k 31.12.. - některé účetní mi tvrdí, že dokonce dopočet dohadné dělají u spotřeby plynu právě odečtem na plynoměru, což si dost dobře neumím představit, ..... já ale na žádná měřidla nechodím koukat, spíš se dívám na spotřebu předchozích let a jenom opatrně ji navyšuji, .... je lepší dohadné pol. trošku podhodnotit, než nadhodnotit .... pokud to přeženete a vytvoříte si předpokládanou spotřebu větší než přijde konečná faktura, bude Vám zbytek z nadhodnocené dohadné položky "strašit" v účetnictví celý rok a v podstatě zkreslovat čerpání rozpočtu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
11. 11. 2005 19:15
Chtěl bych se prosím zeptat. Je správné když účtuju spotřebu elektrické energie tímto způsobem. Placené zálohy (1-7. měsíc)účtuju na 314/241 a v okamžiku přijetí vyúčotvání (za měsíce 1-7) zaúčtuju 502/314(veškeré zálohy) + 502/241 (doplatek) nebo 241/502(přeplatek). Poté opět účtuju zálohy(8-1. měsíc násl. roku) na 314/241 a před roční závěrkou přeúčtuju alikvotní část záloh (tj.5/6 - za 5 měsíců) na 502. Do nového roku mi pak vstupuje do 314 pouze 1/6 za Leden). Následujicí rok používám opět stejný způsob. Je tento postup správný nebo je nutné ke konci roku použít dohadný účet 389? Jsme příspěvková organizace a jsem začínající účetní:( Moc děkuju za pomoc.