Re: živnost a pracovní smlouva
xxxxxxxxxxxxxx
Mám zato, že o stejný obor by šlo tehdy, pokud by účetnictví bylo činností Vašeho zaměstnavatele. Nevidím důvod, pokud byste vedla účetnictvím i jiným subjektům. Ale počkejte si chvíli, třeba se ozve ještě někdo jiný, kdybych se mýlila. Mějte se..
Re: živnost a pracovní smlouva
Je to přesně tak, výslovné svolení zaměstnavatele byste potřebovala, jen kdyby bylo vedení účetnictví i jeho předmětem podnikání.
Pokud jste ale v situaci, kterou popisujete a zaměstnavatel v podstatě ví, že povedete účetnictví i jiným, pak bych Vám velice doporučoval zakomponovat rovnou do pracovní smlouvy se zaměstnavatelem dohodu v tom smyslu, že můžete tuto činnost vykonávat.
Jednak se totiž může stát, že zaměstnavatel změní svůj předmět podnikání a konflikt by mohl vzniknout dodatečně a také tím předejdete výčitkám, že děláte pro někoho jiného, když jste u nich zaměstnána (takhle bude zaměstnavatel moc dobře vědět, že je to zakotveno už v pracovní smlouvě a bude s tím spíše vnitřně smířený, než že by Vám vyčítal melouchaření).
Z právního hlediska by bylo ideální, pokud by se Vám to do pracovní smlouvy podařilo formulovat jako dvoustrannou dohodu, nikoliv jako jednostranný souhlas zaměstnavatele, i když i ten je dobrý, ač odvolatelný.
Robert Haken
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
13. 11. 2005 18:36
Můžete mi někdo poradit? Mám živnost na účetnictví. Zpracovávám účetnictví jedné větší organizaci a několika drobným podnikatelům. Organizace by chtěla abych byla u nich zaměstnaná na klasický pracovní poměr se smlouvou. Moje otázka zní jestli se mohu u nich zaměstnat na hlavní pracovní poměr a vést účetnictví ostatním podnikatelům jako živnostník? Je to stejný obor. Děkuji