Rozdíl mezi hlavní knihou a předvahou?

• (neregistrovaný)

13. 11. 2017 16:06

Můžu se prosím laicky zeptat, jaký je rozdíl mezi "Hlavní knihou" a "Obratovou předvahou"? Moje účetní říká, že to je totéž. Něco jsem googlil, ale nedokáži vygooglit jasnou odpověď o rozdílu a když googlím jednotlivě, tak soudě dle ukázek se opravdu zdá, že Hlavní kniha a Obratová předvaha je totéž, ale nevím, zda jde o synonyma, nebo nikoli. V literatuře se ale používají oba termíny samostatně. Tak jsem z toho jelen. Dočetl jsem se v učebnici účetnictví pro jednatele, že když chci zkontrolovat účetní závěrku, mám si od účetní vyžádat obratovou předvahu a porovnat stavy zůstatků na jednotlivých účtech. Tak jsem svojí účetní požádal o zaslání předvahy, a ona mi poslala sestavu s názvem "Hlavní kniha", ve které jsou ale také obraty (zůstatky) jednotlivých účtů. Předvahu mi neposlala, odpověděla, že jde o totéž. Děkuji za pomoc s pochopením.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 11. 2017 20:12

Eva M.

Re: Rozdíl mezi hlavní knihou a předvaho
      V různých SW se používají různé pojmy, leckdy je to matoucí. Hlavní knihou se též může rozumět skutečně účetní KNIHA podle dřívějších představ z doby, kdy se účetnictví vedlo v ruce. Tj. pro každý účet je počáteční stav, jednotlivé pohyby na účtech (to může být spooousta zápisů), obraty MD, obraty Dal, konečný stav. Pokud chcete "jen" zkontrolovat sestavení závěrky a nechcete se hrabat v pohybech na jednotlivých účtech, pak by vám opravdu mohla stačit předvaha, resp. soupis konečných zůstatků všech účtů rozvahových i výsledkových.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).