Re: Rozdíl mezi hlavní knihou a předvaho
V různých SW se používají různé pojmy, leckdy je to matoucí. Hlavní knihou se též může rozumět skutečně účetní KNIHA podle dřívějších představ z doby, kdy se účetnictví vedlo v ruce. Tj. pro každý účet je počáteční stav, jednotlivé pohyby na účtech (to může být spooousta zápisů), obraty MD, obraty Dal, konečný stav. Pokud chcete "jen" zkontrolovat sestavení závěrky a nechcete se hrabat v pohybech na jednotlivých účtech, pak by vám opravdu mohla stačit předvaha, resp. soupis konečných zůstatků všech účtů rozvahových i výsledkových.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Podnikáte jen přes léto? I přesto máte důležité povinnosti vůči zdravotní pojišťovně
Datové schránky přešly na novou adresu. Někteří uživatelé se teď nemohou přihlásit
Stát už díky JMHZ zná vaše příjmy. Proč tedy ještě roční zúčtování?
Zahradnictví trochu jinak: Milan sází na kvalitu, netradičnost a respekt k přírodě
Home office bez válek: Co se naučit z dat, než vám odejdou klíčoví zaměstnanci
Minimální mzda se v roce 2027 rekordně zvýší, otázkou je jen, o kolik přesně
13. 11. 2017 16:06
Můžu se prosím laicky zeptat, jaký je rozdíl mezi "Hlavní knihou" a "Obratovou předvahou"? Moje účetní říká, že to je totéž. Něco jsem googlil, ale nedokáži vygooglit jasnou odpověď o rozdílu a když googlím jednotlivě, tak soudě dle ukázek se opravdu zdá, že Hlavní kniha a Obratová předvaha je totéž, ale nevím, zda jde o synonyma, nebo nikoli. V literatuře se ale používají oba termíny samostatně. Tak jsem z toho jelen. Dočetl jsem se v učebnici účetnictví pro jednatele, že když chci zkontrolovat účetní závěrku, mám si od účetní vyžádat obratovou předvahu a porovnat stavy zůstatků na jednotlivých účtech. Tak jsem svojí účetní požádal o zaslání předvahy, a ona mi poslala sestavu s názvem "Hlavní kniha", ve které jsou ale také obraty (zůstatky) jednotlivých účtů. Předvahu mi neposlala, odpověděla, že jde o totéž. Děkuji za pomoc s pochopením.