Re: náhrada škody zaměstnavateli.
§ 184 zákoníku práce:
1) Zaměstnanec, který způsobil z nedbalosti zaměstnavateli škodu vyrobením zmetku (vadného výrobku), je povinen nahradit mu náklady vynaložené na materiál a mzdy, popřípadě na nutné opravy zmetku i stroje, jestliže jej při výrobě zmetku poškodil, a to až do částky rovnající se polovině jeho průměrného měsíčního výdělku. Zaměstnanec tuto povinnost nemá, nebylo-li mu po oznámení závady uloženo zastavit práci.
(2) Škody způsobené v jednom kalendářním měsíci se po určení výše náhrady škody sčítají.
(3) Vznikl-li zmetek omluvitelnou chybou zaměstnance, který je jinak v práci svědomitý, může mu zaměstnavatel náhradu škody přiměřeně snížit. Výše náhrady musí však činit nejméně jednu třetinu skutečné škody, a přesahuje-li škoda polovinu průměrného měsíčního výdělku zaměstnance, nejméně částku rovnající se jedné šestině jeho průměrného měsíčního výdělku.
(4) Byla-li škoda způsobena v opilosti nebo po zneužití jiných návykových látek, hradí se skutečná škoda. Ustanovení § 183 platí i zde.
(5) Podle předchozích odstavců se posuzuje také povinnost zaměstnance nahradit škodu způsobenou zaměstnavateli vadnou manuální prací při montážích, opravách, úpravách a stavebních pracích.
náhrada škody - skutečná škoda
Navázala bych, sama jsem zaměstnanec a není mi jasný termín SKUTEČNÁ ŠKODA.
Konkrétně:
Prodala jsem zboží a přijala nekrytou katrtu, což jsem přehlédla. Ohlásila jsem chybu zaměstnavateli, účtenku jsme stornovali a zboží vyskladnili, nicméně zaměstnavateli vznikla mou chybou škoda a bude ji chtít uhradit.
Co přesně v tomhle případě znamená NÁHRADA SKUTEČNÉ ŠKODY?
Prodejní cena zboží, cena bez DPH, nebo nákupní cena?
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
16. 11. 2005 9:39
Dobrý den,
mám prosbičku , můžeme po zaměstnanci který nám způsobil škodu ve výrobě požadovat náhradu této škody? aspoň malou pokutou? za jakých podmínek ?? a musí být sjednána nějaká dohoda o náhradě škody zamětnavateli? dle jakého §? děkuji všem zkušeným .