Re: Nákup užitkových vozidel z DE
Od 1.10.2005 je nutno přidanit i ojetá auta pořízená z EU od plátců DPH.
Pořízení zboží z jiného členského státu je osvobozeno od daně, pokud dodání takového zboží plátcem v tuzemsku je v každém případě osvobozeno od daně, ale auto není v každém případě osvobozeno od DPH.
Komentář:
Uvedená změna souvisí se změnou § 62. Hlavním smyslem změny formulace dosavadního znění § 62 a doplnění § 65 odst. 1 je, aby např. nebylo pochyb o tom, že pořízení "ojetého" osobního automobilu z jiného členského státu není možné osvobodit od daně na výstupu, protože dodání osobního automobilu plátcem v tuzemsku není v každém případě osvobozeno od daně. Je osvobozeno pouze v některých případech, kde jedním z nich je například situace uvedená v § 62, a nikoliv v každém případě, a proto ani pořízení "ojetého" osobního automobilu z jiného státu EU není možno osvobodit od daně na výstupu.
Podle dosavadního znění § 65 odst. 1 to takto přesně vyjádřeno nebylo.
Zároveň připomínám, že při splnění podmínek stávajícího § 90 odst. 3 není u obchodníka s použitým zbožím pořízení ojetého automobilu z jiného státu EU vůbec předmětem daně v tuzemsku. – nákup od obchodníka z EU, jestliže byl tímto obchodníkem z EU použit zvláštní režim, pak toto pořízení pro plátce v ČR není zd. plněním. Zda bylo auto prodáno obchodníkem ve zvl. režimu, musí kupující ověřit a rovněž při kontrole prokázat. Je tedy na kupujícím, aby si takovou informaci zjistil a zajistil důkazní si prostředky.
Při pořízení OA od 1.10.2005 musíte tedy vždy předanit!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
16. 11. 2005 15:21
Krásný den všem, čtu diskusi a mám pocit, že toho vím stále míň! Prosím o zodpovězení, dle přečteného je to dotaz jako stvořený pro Elen.
Autobazar - nákup ojetých a nových aut z DE také z autobazaru,
došlá faktura ojeté vozidlo - samodovyměřím DPH ? ANO nebo NE. Došlá faktura nové vozidlo (N1G) - samodovyměřím DPH - řádky 250 a 360? ANO nebo NE. Při prodeji odvedu DPH z celé ceny auta? ANO nebo NE. Jak poznám, popřípadě, že fa z DE v našem režimu par.90? Nic takového na faktuře není.
Myslela jsem, že je mi to jasné, ale i odpovědi zde jsou některé zamotané.
Díky Elen a všem a hezké podzimní dny. Hanka