Hlavní navigace

Vyčerpání dovolené za rok 2017

  • (neregistrovaný)

    11. 1. 2018 13:58

    Dobrý den, prosím o radu ohledně čerpání dovolené.

    Na školení nám bylo řečeno, že se dovolená pro rok 2017 musí vyčerpat do 31.12.2017, jinak hrozí v případě kontroly pokuta. V lexikonu mzdového účetnictví je však napsáno, že pokud existuje pádný důvod, je možný převod dovolené do dalšího roku s tím, že čerpání převedené dovolené z předchozího roku určí sám zaměstnavatel a to nejpozději do 30.června následujícího roku. V případě, že zaměstnavatel sám neurčí čerpání převedené dovolené do 30.6., rozhoduje o jejím čerpání sám zaměstnanec.

    Musí si tedy zaměstnanec vybrat dovolenou do 31.12.2017 nebo např. nejpozději v lednu (jsme stavební firma, je méně práce - byl by to pádný důvod) nebo lze opravdu čerpat bez problémů v průběhu dalších měsíců např. až do toho června nebo i déle? Pořád mám v hlavě větu ze školení, že hrozí možná pokuta...

    Moc děkuji za radu

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2018 14:48

      III (neregistrovaný)

      Re: Vyčerpání dovolené za rok 2017
      Samozřejmě, že pokuta hrozí, otázka je, jak máte ošetřeno, že dovolená nebyla vyčerpána. Např. z důvodu nemoci pracovníků se převádí bez problémů a když máte v rozvrhu čerpání dovolené naplánovanou např. na prosinec a měli jste zakázku - prokážete provozní důvody, kvůli kterým dovolenou převádíte. Pokud ji převádíte jen proto, že zaměstnavatel neurčit čerpání nebo bez pádného důvodu nebyla vyčerpána, tak pokuta hrozí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).