Reklama na nefiremním vozidle.

• (neregistrovaný)

18. 11. 2005 8:31

zajímalo by mne,zda můžeme uzavřít smlouvu na pronájem reklamy-našeho loga firmy na cizím osobním autě s osobou-nepodnikatelem. Je to pro nás nákladová položka? a z hlediska majitele auta by šlo asi o příjem za pronájem? je to tak?všimla jsem si ,že je to dost rozšířená forma reklamy.Dagmar

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 11. 2005 8:50

Eva M. (neregistrovaný)

Re: reklama na nefiremním vozidle.
      Domnívám se, že ano. Jen pozor na přiměřenost částky za pronájem - aby nevzniklo podezření, že jste s majitelem auta domluvení na "rozředění" daňového základu. Doporučuji také to logo zdokumentovat (fotky), je to lepší kvůli prokazování při případné kontrole, která může přijít třeba za 3 roky a to auto už třeba může dávno patřit někomu jinému.

• 18. 11. 2005 11:21

bdm (neregistrovaný)

*** Souhlasím s výše uvedeným, jen pokud vedete účetnictví, pak v závislosti na délce trvání smlouvy budete muset asi časově rozlišit. Co se týká příjmu na straně toho, kdo plochu poskytl, pak se domnívám - a to bych prosila k diskuzi - že nepůjde o příjem z pronájmu §9 ale příjem §10. Byl by to dost rozdíl z hlediska možných uplatněných nákladů a výše osvobození příjmu. Proto prosím ještě o názory ostatních :-)) ***

• 18. 11. 2005 19:32

Eva M. (neregistrovaný)

Z dotazu jsem vyrozuměla, že půjde o logo, které na tom autě bude nejspíš dlouhodobě - pak bych to u příjemce peněz viděla na §9. Pokud by ale šlo o nějakou dočasnou reklamu (např. během sportovního utkání nějaký stojan na střeše vozu nebo tak něco), tak bych použila spíš §10. Vycházím ze znění zákona o dani z příjmů, kde se říká v §10/1/a: " příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých věcí" . Zdůrazňuju to slovo příležitostné - podle toho usuzuju viz výše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).