Hlavní navigace

Roční zúčtování u DPČ

• (neregistrovaný)

18. 1. 2018 9:36

Dobrý den, zaměstnankyně odpracovala v minulém roce 3 měsíce na DPČ, má podepsané prohlášení, uplatnila slevu na poplatníka, zálohy na daň byly nulové. Jak prosím postupovat u ročního zúčtování, jsme povinni ji ho udělat? Nebo si musí podat DP? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2018 9:53

xJ (neregistrovaný)

Re: Roční zúčtování u DPČ
      Pokud požádá o roční zúčtování, máte povinnost ho provést, třeba s nulovým výsledkem. Povinnost podat DP by měla, kromě jiného, v případě nepodepsaného prohlášení a sražení zálohové daně.
      Záleží na tom, jestli se vám ji povede vysvětlit, že když byla sražená daň nula, že roční zúčtování bude také nula, pokud se nejedná např. o bonusy na děti v případě, že by její příjem za ty 3 měsíce rok splnil výši limitu pro celý rok.

• 18. 1. 2018 10:01

Nell. (neregistrovaný)

Děkuji za radu. Děti nemá, takže vím, že to bude 0. V případě, že by i tak to zúčtování chtěla, musím ho provést i přesto, že mi nedoloží ostatní měsíce (např. potvrzení o zdanitelných příjmech od ostatních zaměstnavatelů u kterých mohla pracovat nebo např. potvrzení z úřadu práce atd.). Musím mít podložený celý rok, nebo mě zajímají jen ty 3 měsíce? Omlouvám se, ale jsem v tom začátečník. děkuji.

• 18. 1. 2018 10:10

xJ (neregistrovaný)

Všechno to, co chcete dokládat, je uvedeno v žádosti o roční zúčtování v oddíle III. pod body 1 - 3 a ona podpisem prohlašuje pravdivost a úplnost údajů. Vy jí můžete pouze upozornit na to, co je možné a co ne. Např. sdělit, že nemůže žádat v případech ...... a pod.
      Nakonec i kdyby měla nějakého jiného zaměstnavatele a vám to zamlčí, tak není v silách zaměstnavatele zjistit opak toho, co zaměstnanec prohlásí.

• 18. 1. 2018 10:18

Nell. (neregistrovaný)

Děkuji za pomoc a ochotu :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).