Re: neplatnost okam.zrušení PP - prosím
No , to se právě obávám, že ano -
viz § 69
b) byl-li pracovní poměr neplatně zrušen okamžitě nebo ve zkušební době, dnem, kdy měl pracovní poměr tímto zrušením skončit; v těchto případech má zaměstnanec právo na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu výpovědní doby.
Nebylo to celé , takže znovu
(3) Rozvázal-li zaměstnavatel pracovní poměr neplatně, avšak zaměstnanec neoznámí, že trvá na tom, aby ho zaměstnavatel dále zaměstnával, platí, pokud se se zaměstnavatelem nedohodne písemně na jiném dnu skončení, že jeho pracovní poměr skončil dohodou,
a) byla-li dána neplatná výpověď, uplynutím výpovědní doby,
b) byl-li pracovní poměr neplatně zrušen okamžitě nebo ve zkušební době, dnem, kdy měl pracovní poměr tímto zrušením skončit; v těchto případech má zaměstnanec právo na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu výpovědní doby.
Nerozumím tomu, z jakého důvodu ÚP vyplatil zaměstnancům odstupné, když se mělo jednat o okamžité zrušení PP.
Samozřejmě že ÚP nemůže měnit způsob rozvázání PP, ani důvod výpovědi, pokud by o výpověď šlo.
Jediné, co mě při té troše informací napadá, že ÚP posoudil, že zrušení PP je absolutně neplatné a vyplatil podporu, ale tu by zase nevymáhal na zaměstnavateli. Do hlavy jim člověk nevidí.
Mohou být informace doplněny?
Bohužel , žádné další informace nemám. Můžete mi ještě, prosím, vyložit, jak může ÚP posoudit , že zrušení je absolutně neplatné ? Domnívala jsem se, že i když text neodpovídá současnému zákoníku práce (porušení prac. kázně) tak i v tomto případě by o neplatnosti rozhodoval soud. Je snad nějaká situace, kdy nemusí rozhodnout soud ? děkuji
>>>>>>portále a moc bych vás prosila o váš názor, protože
>>>>>>se
>>>>>>nemůžeme v názorech shodnout. Já tvrdím, že o
>>>>>>neplatnosti může rozhodnout jen soud, kolega, že ÚP
>>>>>>by
>>>>>>přece
>>>>>>neudělalo takovou chybu.
>>>>>>
>>>>>>Dotaz :
>>>>>>
>>>>>>Dobrý den, prosím o radu zkušenější. Dali jsme
>>>>>>zaměstnancům okamžité zrušení PP dle §55 za hrubé
>>>>>>porušení
>>>>>>pracovní kázně. Na úřadu práce se úředníci rozhodli,
>>>>>>že
>>>>>>tento výpovědní důvod neuznají, zaměstnancům
>>>>>>zaplatili
>>>>>>odstupné a nyní ho vymáhají po zaměstnavateli. Jak se
>>>>>>můžeme jako zaměstnavatel bránit? Domnívám se, že ÚP
>>>>>>nemůže svévolně změnit důvod výpovědi. Děkuji.
>>>>>>
>>>>>>(to špatné názvosloví je jasné, ale může kvůli tomu
>>>>>>takto rozhodovat ÚP ?)
>>>>>>
>>>>>>děkuji
>>>>>
>>>>>Nemyslím, že úřad práce rozhodl o neplatnosti
>>>>>výpovědi, to by přece nevyplácel odstupné.
>>>>
>>>>Nerozumím tomu, z jakého důvodu ÚP vyplatil
>>>>zaměstnancům odstupné, když se mělo jednat o okamžité
>>>>zrušení
>>>>PP.
>>>>Samozřejmě že ÚP nemůže měnit způsob rozvázání PP,
>>>>ani
>>>>důvod výpovědi, pokud by o výpověď šlo.
>>>>Jediné, co mě při té troše informací napadá, že ÚP
>>>>posoudil, že zrušení PP je absolutně neplatné a
>>>>vyplatil
>>>>podporu, ale tu by zase nevymáhal na zaměstnavateli.
>>>>Do hlavy jim člověk nevidí.
>>>>Mohou být informace doplněny?
>>>
>>Absolutní neplatnost + zdánlivé právní jednání.
>
>Mohla byste mi, prosím, uvést nějaký příklad. děkuji
>moc, nějak si to pořád v praxi nedovedu představit.
Absolutní neplatnost - např. rozpor se zákonem, zjevné narušení veřejného pořádku,
zdánlivé právní jednání - chybí vůle jednajícího, vůle nebyla projevena vážně, neurčitost, nesrozumitelnost apod.
Pokud by i ÚP měl takový názor (psala jsem, že jim do hlavy nikdy nevidí), pak neměl vyplácet nic, protože PP trvá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 1. 2018 11:55
Dobrý den, prosím vás zaujal mě jeden dotaz na jiném portále a moc bych vás prosila o váš názor, protože se nemůžeme v názorech shodnout. Já tvrdím, že o neplatnosti může rozhodnout jen soud, kolega, že ÚP by přece neudělalo takovou chybu.
Dotaz :
Dobrý den, prosím o radu zkušenější. Dali jsme zaměstnancům okamžité zrušení PP dle §55 za hrubé porušení pracovní kázně. Na úřadu práce se úředníci rozhodli, že tento výpovědní důvod neuznají, zaměstnancům zaplatili odstupné a nyní ho vymáhají po zaměstnavateli. Jak se můžeme jako zaměstnavatel bránit? Domnívám se, že ÚP nemůže svévolně změnit důvod výpovědi. Děkuji.
(to špatné názvosloví je jasné, ale může kvůli tomu takto rozhodovat ÚP ?)
děkuji