Hlavní navigace

Závazné posouzení FÚ - poplatek?

• 31. 1. 2018 7:50

Prosím zkušené o radu.

U klienta bychom potřebovali závazné posouzení FÚ (DŘ §132-133) ohledně možnosti uplatnění odečtení ztráty proti zisku za 2017 dle §38na ZDP. Nedaří se mi nalézt, zda se za to platí obvyklých 10 tisíc :-/ nebo zda toto konkrétní posouzení je bezplatné. Můžete mě prosím někdo nasměrovat, kde toto zjistit?

Chcete-li vědět více, jde o tento případ:
    Sro podnikala s původními majiteli a ke konci se moc nedařilo, nakonec podnikatelské aktivity ukončili a sro prodali. Toto spící sro si koupil jeden náš klient a začal tam provozovat činnost podobnou té, která tam už byla, ale ne zcela stejnou. Za 2017 vychází zisk cca 800 tisíc, přičemž z dob původního majitele by tam byla odčitatelná ztráta cca 550 tisíc. To by se samozřejmě hodilo, ale podmínky dle §38na odst.1 firma zcela jistě nesplňuje. Váhám však, zda (ne)splňují podmínku dle §38na odst.3 Časový test pro možnost odečítání ztráty je splněn.

Díky všem za odpovědi!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2018 11:47

alen1 (neregistrovaný)

Re: Závazné posouzení FÚ - poplatek?
      Evo, ďábel je skryt v detailu.
      Píšete, že provozuje "podobnou činnost".
      V zákoně se ale nic nepíše o podobné činnosti, ale kriterium je nastaveno tak, že srovnávací základna je pro stejnou činnost, jakou poplatník provozoval, když vznikla ztráta.
      Toto musí prokázat.
      Takže si nejprve specifikujte ty činnosti, zda jsou stejné nebo odlišné a pak teprve zkoumejte kriterium 80% tržeb.

• 1. 2. 2018 13:26

Eva M.

Dobrý den Alen, děkuji za odpověď. Činnost předtím byla obchod se zdravotní obuví (100%) a nyní lékárna (100%). Obávám se tedy, že je to neprůchodné, ale kdyby to náhodou šlo, bylo by to fajn :-)

Obecně se za posouzení platí 10 tisíc (což se nám nechce, protože se bojíme, že výrok bude nejspíš negativní), ale pokud by to bylo zadarmo, tak to zkusíme ;-)
      Na webu FS jsem našla článek
      http://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-prijmu/informace-stanoviska-a-sdeleni/2007/zavazne-posouzeni-u-dani-z-prijmu-2388
      v němž se píše: "Správnímu poplatku nepodléhá žádost o závazné posouzení odečtu ztráty od základu daně (§ 38na ZDP)." Jen netuším, na základě jakého § by zrovna toto posouzení mělo být bezplatné...? Poradíte prosím?

• 1. 2. 2018 14:31

alen1 (neregistrovaný)

Evo M.,