Re: dohoda o proved.prace a dane
Když podepíšete růžové prohlášení, a v tom vám nemůže nikdo bránit, máte nárok na základní odpočet a tudíž platíte zálohovou daň dle tabulek, můžete si požádat v roce 2006 o zúčtování daně (u zaměstnavatele, kde jste naposledy podepsala prohlášení). Budete k tomu potřebovat potrvzení o výši příjmů od všech zaměstnavatelů, ale to vám mají dát automaticky při skončení PP.
Vysvětlete účetní, že prohlášení můžete mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele ve stejném zdaňovacím období. Jestli máte někde pracovní poměr, kde máte podepsané, tak už nemůžete podepsat u dohody. Jestliže nemáte nikde podepsané, tak můžete podepsat u této dohody a uplatňovat nezdanitelný odpočet. Případný daňový základ se pak daní dle tabulek zálohovou daní a vstupuje do ročního zúčtování (přiznání). Je jedno, zda jde o DOPP, DOPČ nebo pracovní poměr. Všechno jsou to příjmy ze závislé činnosti a můžete mít podepsané prohlášení u čeho chcete.
xxxxxxxxxx
Lálo, Anonymní jsou v dobrém rozmaru, ale Vás obdivuji, protože máte větší znalosti než Vaše účetní. Takže při podepsaném prohlášení je to opravdu vždy zálohová daň podle tabulek, bez podepsaného prohlášení je to 15 % srážková daň do 5000,-, nad 5000 je to zálohová...takže máte pravdu, chvíli účetní "masírujte", třeba se jí rozsvítí. O to potvrzení zdanitelných příjmů si požádejte, stačí počátkem příštího roku - buď si uděláte sama přiznání k dani na FÚ, což bych asi upřednostnila vzhledem k účetní, jejíž schopnosti jste popsala, anebo si zažádáte o roční zúčtování daně u svého posledního zaměstnavatele v roce 2005 s tím, že mu dodáte potvrzení od předchozích zaměstnavatelů. Požádat si musíte do 15.2.2006. Pokud máte souběžný prac. poměr, pak musíte dát daň. přiznání.
Mějte se, doufám, že jsem na něco nezapomněla a pokud ano, tak že mne některý rozverný Anonymní doplní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
21. 11. 2005 13:59
prosim vas napiste mi jak je to s temi srazkovymi a zalohovymi danemi u dohody o provedeni prace..ucetni mi tvrdi,ze kdyz mam DPP tak je mi naprd nejake prohlaseni(ruzove z FÚ) a strhnou mi srazkovou dan, do 2500kc 15% nad 2500kc 20%. myslim si,ze je to jinak, kdyz podepisu prohlaseni mam automaticky zalohovou at je to kolik chce penez,ne? nebo do/nad 5000kc..poradte prosim.diky
a jeste jak je to s tim vyuctovanim na konci roku, co po nich mam chtit za potvrzeni atd.diky Lala