Re: Mateřská u OSVČ
Tu podmínku 180 dnů nemoc.pojištění jako OSVČ splnit musíte (pro výplatu peněžité pomoci v mateřství) Jinak pro výplatu nemoc.dávek budete mít nárok po uplynutí 3měsíční čekací doby.
Jinak souběžně musíte splnit podmínku 270 dní důch.pojištění v posledních dvou letech - ale uvádíte, že jste byla zaměstnána, tak to snad vyjde - počítala by se i doba např. evidence na ÚP, atd., prostě i doba, kdy byl plátce pojistného stát.
Jinak pokud nárok na dávky v mateřství z titulu OSVČ nevznikne, máte nárok - pokud byste např. nebyla na nemocenské z tiulu rizik.těhotenství, od 6 týdne před očekávaným dnem porodu na nemocenskou z důvodu mateřství, a po dobu šestinedělí. Pokud by nevznikl nárok ani na nem.dávky, od prvního dne porodu je možno zažádat o posktování rodič.příspěvku. Ještě upozornění - když nem.dávky nedosáhnou výše rod.příspěvku, můžete požádat o výplatu rozdílu (mezi výší nem.dávek a příspěvku). Kromě toho lmáte nárok požádat o přídavek na dítě a soc.příspěvek.
Re: Mateřská u OSVČ
>>Dobrý den
>>
>>chtěla bych poprosit o vysvětlení vyplácení příspěvku
>>v mateřství a následně mateřské u OSVČ a to ve dvou
>>případech:
>>
>>Cca od půli prosince začínám podnikat jako OSVČ( do
>>té
>>doby zaměstnanec) a v chtěla bych se zeptat zda v
>>případě, že si začnu platit nemocenskou a otěhotním
>>mám
>>nárok na příspěvek v mateřství nebo musím splnit
>>podmínku 180 dní účasti na nemocensské jako OSVČ? (
>>účast se
>>počítá od nástupu na mateřskou)
>>
>
>Tu podmínku 180 dnů nemoc.pojištění jako OSVČ splnit
>musíte (pro výplatu peněžité pomoci v mateřství) Jinak
>pro výplatu nemoc.dávek budete mít nárok po uplynutí
>3měsíční čekací doby.
>Jinak souběžně musíte splnit podmínku 270 dní
>důch.pojištění v posledních dvou letech - ale uvádíte, že jste
>byla zaměstnána, tak to snad vyjde - počítala by se i
>doba např. evidence na ÚP, atd., prostě i doba, kdy
>byl plátce pojistného stát.
>Jinak pokud nárok na dávky v mateřství z titulu OSVČ
>nevznikne, máte nárok - pokud byste např. nebyla na
>nemocenské z tiulu rizik.těhotenství, od 6 týdne před
>očekávaným dnem porodu na nemocenskou z důvodu mateřství,
>a po dobu šestinedělí. Pokud by nevznikl nárok ani na
>nem.dávky, od prvního dne porodu je možno zažádat o
>posktování rodič.příspěvku. Ještě upozornění - když
>nem.dávky nedosáhnou výše rod.příspěvku, můžete požádat o
>výplatu rozdílu (mezi výší nem.dávek a příspěvku).
>Kromě toho lmáte nárok požádat o přídavek na dítě a
>soc.příspěvek.
Ještě upřesňuji - jak jsem uváděla, že je nárok na doplatek do výše rodič.příspěvku, pokud jsou dávky v mateřství nižší, takže je výhodnější platit si pouze ty 3 měsíce nemoc.pojistné, aby vznikl nárok na nemoc.dávky v souvislosti s těhotenstvím a porodem (6 týdnů před očekávaným dnem porodu a 6 týdnů poté), než platit pouze minimum nem.pojištění a mít nárok na minimál. mateř.dávky (ten rod.příspěvek bude vyplácen tak jako tak již od 1.dne naroz.dítěte)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 11. 2005 9:58
Dobrý den
chtěla bych poprosit o vysvětlení vyplácení příspěvku v mateřství a následně mateřské u OSVČ a to ve dvou případech:
Cca od půli prosince začínám podnikat jako OSVČ( do té doby zaměstnanec) a v chtěla bych se zeptat zda v případě, že si začnu platit nemocenskou a otěhotním mám nárok na příspěvek v mateřství nebo musím splnit podmínku 180 dní účasti na nemocensské jako OSVČ? ( účast se počítá od nástupu na mateřskou)
Pokud nesplním podmínku účasti na nemocenské nebude mi vyplaceno 28 týdů nic?
Příspěvek v mateřství se vyplácí po dobu 28 týdnů a pak mám nárok na mateřskou i jako OSVČ v každém případě?
Děkuji za vysvětlení
A.