Hlavní navigace

Odečet na manželku

  • (neregistrovaný)

    28. 2. 2018 10:38

    Dobrý den,
    celý rok jsem na rodičovské dovolené. Může si tedy manžel na mě odečíst v daňovém přiznání 24840Kč? A mám sepsat nějaké prohlášení, že jsem na rodičovské dovolené?
    Děkuji vám za radu

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 2. 2018 10:58

      Mah123 (neregistrovaný)

      Re: Odečet na manželku
      Já to řeším u zaměstnanců čestným prohlášením, že jsem neměla příjem 68.000 Kč a byla pouze na rodičovské dovolené.

    • 28. 2. 2018 11:11

      jasná. (neregistrovaný)

      Re: Odečet na manželku
      Máte málo papírů, že chcete čestné prohlášení, když vám žáden zákon tuto povinnost neukládá?

    • 28. 2. 2018 11:15

      .. (neregistrovaný)

      Re: Odečet na manželku
      Přitvrdilo. Pravděpodobně bude chtít správce daně prokázat, že jste neměla příjmy vyšší jak 68.tis.Kč. Např. potvrzením od Vašeho zaměstnavatele (píšete, že jste na rodičovské dovolené, takže máte zaměstnavatele) a mohla jste mít náhradu mzdy za čerpání řádné dovolené, potvrzením z ČSSZ k čerpání dávek, ..
      Dopředu nelze říci, co bude správce daně vyžadovat. Čestné prohlášení, že čerpáte u svého zaměstnavatele rodičovskou dovolenou, by dle mého názoru bylo poněkud zbytečné - hlavně proto, že do "příjmů manželky" se počítá více příjmů, než příjmy ze zaměstnání.

    • 28. 2. 2018 12:10

      Lenka F. (neregistrovaný)

      Re: Odečet na manželku
      Pokud jste opravdu na rodičovské dovolené a máte zaměstnavatele, potom doporučuji nechat si potvrdit že jste na rodičovské dovolené a nepobírala jste ze zaměstnání žádné příjmy (nebo případné doplatky, které by byly jen do limitu). Jinak - jeden náš zaměstnanec uplatňoval v DP slevu na manželku, která nebyla zaměstnaná a chtěli doložit, že je registrovaná na ÚP, v případě péče o dítě by snad potvrdili alespoň pobírání rodič. příspěvku. Ale stále je to o tom, že nelze zcela doložit něco, co není. Např. výše zmíněný zaměstnanec chtěl původně letos do RZ uplatnit manželku (brala jen příspěvek na péči o matku), ale potom si vzpomněl, že dědila. Já jako mzdová účetní bych neměla šanci toto zjistit, musela bych se spolehnout na pravdivost toho co podepíše v prohlášení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).