Re: Jaké DPH?
V tomto pripade musite sami urcit, zda se jedna o subdodavku truhlare vasi firme. Aspon jsem to pochopila tak, ze truhlar za to schodiste bude vystavovat fakturu vam. Takze pokud vam truhlar vystavi fakturu na nejakou castku a vy ji budete dale prefakturovavat konecnemu spotrebiteli v nezmenene podobe, tzn. nic si k ni nepripoctete, pak vam to truhlar bude fakturovat s 5% DPH, pokud ale vy na tom chcete utrzit nejaky zisk a neco si k jeho fakture pri dalsi prefakturaci prictete, pak se nejedna o subdodavku, ale truhlar dodava vam jako firme a musi to byt s 19%.
Zákon mluví jasně - §48, sazby daně u bytové výstavby...snížená sazba...pokud jste schopni prokázat, že truhlář namontoval schody do rodinného domu, platí snížená sazba...je úplně jedno, komu to fakturujete...o to zákon nic neříká...
Promiňte ale kde jste přišla na to, že rozhoduje komu to dodávám.
Tento výklad je dle mého názoru mylný, odkazuji Vás na zákon o DPH par.48 a hlavně Metodický výklad k uplatnování DPH ve výstavbě po 1,1,2005 (naleznete na stránkách České daňové správy: cds.mfcr.cz/DPH/DPH_info_vystavba.html
Pokud dotazu rozumím správně, truhlář se bude řídit pojmem rodinný dům a splňuje podnímku zabudování do stavby takže 5%, Vy pak máte další zd.plnění je jedno pro koho, ale znovu
posusujete co dodáváte a kam.
není to napadnutelné, vy mu více zaplatíte,protože bude fa s 19%, on to DPH odvede státu,vY na vstupu uplatníte a prodáte s 5%, ale pokud mu dáte objednávku na dodávku schodiště vč.montáže do rod.domu a máte podklady k tomu,že je to možno považovat za výstavbu bytu,domu,není přeci třeba platit truhláři více za fakturu a uplatňovat odpočet,který vám vrátí fú až za dva měsíce...nehledě k tomu,že většina soukromníků si neumí odložit ze zaplacené fa to DPH, utratí jej a pak má problémy...pokud jde 5% tak smlouváme a dostáváme fa s 5%
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 11. 2005 14:26
Prosím o radu, s kolegou se přeme o tom jaké má být DPH v případě, že společnost (plátce) staví rodinný dům pro zákazníka a truhlář (plátce) montuje pro tuto společnost schodiště do tohoto rodinného domu. Kolega tvrdí, že truhlář má montáž provést s 19% DPH jelikož on to dodává nám a né majiteli rodinného domu, já naopak tvrdím, že mi si u něj objednali montáž schodiště právě do tohoto rodinného domu a tak by ji měl vyfakturovat s daní 5%. Můžete nás někdo rozsoudit, případně odkázat na nějaký §? Díky moc!