Re: a zase ty zásoby ach jo .....
Zákon o účetnictví § 3
(1) Účetní jednotky účtují podvojnými zápisy o skutečnostech, které jsou předmětem účetnictví, do období, s nímž tyto skutečnosti časově a věcně souvisí (dále jen "účetní období");...
... přitom o veškerých nákladech a výnosech účtují bez ohledu na okamžik jejich zaplacení nebo přijetí.
Pokud nakoupené zboží neprodáte (účet 604), pak ani nemůžete mít ani v nákladech (účet 504). A jelikož účtujete celý rok na účet 504 ale zboží jste zatím neprodali, tak je nutno tento účetní zápis opravit a zaúčtovat 132/504.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 11. 2005 17:05
Dobrý podvečer,
pročítám si tu příspěvky o zásobách a přiznám se , že v tom trochu lítám.
Zásoby na konci roku převedu na 132 a 139 (zásoby a taky zboží na cestě), tzn. že je z 504 vyjmu.
Po novém roce je z 132 a 139 zase převedu na 504 a tam je vedu dokud se zboží neprodá. V případě, že je neprodám ani v roce následujícím - celý postup na konci roku se opakuje.
Dobrá, ale nerozumím tomu, že zásoby v každém případě zvyšují každý rok hospodářský výsledek. Je to prosím Vás stále o tom, že jsem zásoby zaplatila, ale nemohu je dát do nákladů a tímto si tedy zvyšuji ten HV ? Tzn. stále převody na 504 a z 504 ? Nebo se mi zvyšuje ten HV ještě někde jinde ?
Ptám se asi hloupě, já vím, ale jsem začátečnice a ač se moc snažím vše pochopit co nejdříve a dělat všechno co nejlépe, tohle mi trošku láme hlavu.
Poradí mi, prosím, po lopatě, zkušená a ochotná účetní ?
Děkuji moc a moc,
Jana