Re: Banka mě tlačí do podnik.účtu,poradí
Ja osobne jsem mela dva soukrome ucty, a protoze jsem zacala podnikat, tak ten jeden pouzivam pouze pro podnikatelske ucely. Nikdo me to zatim nenapadl (navic OSVC nema povinnost mit bankovni ucet), i kdyz pro platce DPH je to vyhodnejsi z duvodu vratek DPH, ze to FU nemusi posilat slozenkou. Mam vyhodnejsi poplatky za vedeni uctu, protoze ho mam jako soukroma osoba :-)
přesvědčoval mě,že nemohu podnikat s účtem založeným tzv.na rodné číslo,protože jsem OSˇVČ a plátce daně.Musím si údajně
zřídit za samozřejmě dražší bank.poplatek podnikatelský účet.Loni jsem si ho zakládal a při registraci na FÚ jsem se úřednice vysloveně ptal,jestli tento účet stačí.Chodí mi na něj pouze platby od odběratelů a platím jen účty,které se týkají účetnictví.Vše co vyberu jde nejprve do pokladny,až odtud do osobní spotřeby.Co vy na to?V bance mě strašil-co Vám na to řekne finančák,nebojíte se?Děkuju Honza
Váš bankovní poradce má pravdu-pokud podnikáte a platíte bezhotovostně,měl by jste používat "podnikatelský"účet-právě kvůli odlišnému způsobu zdanění úroků ze "soukromého"účtu.Žádný zákon Vás sice neukládá povinnosti založit si účet v bance,nicméně platební styk jste jako podnikatel povinen jednoznačně používat bezhotovostní (i když se v ČR tato povinnost naprosto nedodržuje).
Je to jen v zájmu banky, abyste měl podnikatelský účet (větší poplatky), povinnost to není. A myslím, že bance do toho nic není k čemu svůj účet používáte. Finančáku je to jedno.
Pro kolegy výše:
Prosím o vysvětlení rozdílného zdanění u těch dvou typů účtů.
Není pravda, že je povinnost provádět platby bezhotovostně.
Banka je v podstatě jediná instituce, která může požadovat zřízení podnikatelského účtu pro podnikatelské účely. To se divím, že vás přesvědčovali a přímo vám to nenařídili :-))) Asi to taky nemají lehké, jak se říká náš zákazník, náš pán a vy byste mohl odejít jinam, kde by dodržování tohoto předpisu banka nepožadovala. Těší mě, že je konečně jednou ve výhodě člověk proti instituci
:-))) J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 11. 2005 17:08
Dobrý večer,
dnes si mě zavolal muůj bankovní poradce a přesvědčoval mě,že nemohu podnikat s účtem založeným tzv.na rodné číslo,protože jsem OSˇVČ a plátce daně.Musím si údajně zřídit za samozřejmě dražší bank.poplatek podnikatelský účet.Loni jsem si ho zakládal a při registraci na FÚ jsem se úřednice vysloveně ptal,jestli tento účet stačí.Chodí mi na něj pouze platby od odběratelů a platím jen účty,které se týkají účetnictví.Vše co vyberu jde nejprve do pokladny,až odtud do osobní spotřeby.Co vy na to?V bance mě strašil-co Vám na to řekne finančák,nebojíte se?Děkuju Honza