Re: Je povinnost podat přiznání-zaměstna
Uvedl zaměstnanec písemně druhému zaměstnavateli (např. do Prohlášení poplatníka daně), že uplatnil slevu na poplatníka v daném měsíci u jiného zaměstnavatele? A že má být uplatněna sleva na poplatníka až od následujícího měsíce.
Pokud druhý zaměstnavatel oznámil zaměstnanci, že mu nemůže zpracovat RZD, tak pravděpodobně měl na mysli povinnosti zaměstnance dle ZDP § 38g odst. 5)
Děkuji, co přesně je uvedeno v prohlášení poplatníka samozřejmě netuším. Nevím, jakou máte zkušenost Vy, ale zaměstnanci většinou vůbec nerozumí daním a v prohlášení podepíšou, co jim řekne mzdová. Sama nikdy neuplatňuji zaměstnancům slevu v měsíci, kdy přechází od předchozího zaměstnavatele. Kdo co zavinil v tomhle případě tedy asi nezjistím. Podle všeho tedy záleží na tom, jestli zaměstnavatel skutečnost oznámil správci daně, pokud čtu dobře.
OT. Před lety jsem základní slevu na dani zaměstnanci u jednoho klienta do mezd nezadala, protože jsem si myslela, že mohla být uplatněna jinde. Zaměstnanec přišel s právníkem a podal na mě stížnost. Tolik moje zkušenosti.
Nikde se nepíše, že nesmíte v den nástupu uplatnit slevu. Dávám podepsat čestné prohlášení a v případě nedoplatku bych je odkázala, ať si udělají přiznání a vyúčtování daní jim neudělala a odkážu je na jejich prohlášení. Hodně přichází z úřadu práce, studenti na brigádu. A je nutné vždy zadat prohlášení, pokud ho podepíší i když slevu neuplatní. Jinak by mohlo dojít k odvodu srážkové daně a ne zálohové daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Na ministerstvo dopravy míří expert ze Slovenska. Jejich vlaky jsou terčem vtipů
Proč je vánoční reklama na Kofolu tak oblíbená? Protože se v ní krade
Brýle jako šperk, ne kompenzační pomůcka. Pavel prodává unikátní design
Příspěvky na sítě vytvořené pomocí AI? Jejich záplava začíná být docela otravná
Práce kvapná… Schillerová a spol. zapomněli u snížení záloh na OSVČ s paušální daní
Další změny v pracovnělékařských prohlídkách od 1. ledna 2026
14. 3. 2018 10:54
Dobrý den,
zaměstnanec - dva zaměstnavatelé postupně za sebou. Přechod od jednoho ke druhému uprostřed měsíce. U obou podepsané prohlášení, oba zaměstnavatelé uplatnili v měsíci, kdy zaměstnanec přecházel slevu na poplatníka.
Druhý zaměstnavatel to zjistil a odmítl zaměstnanci udělat RZD.
Má tento zaměstnanec povinnost podat přiznání? Dle mého názoru nemá. Zaměstnavatel č. 2 by měl provést opravu.