Re: OPravná položka k pohledávkám
pokud k těm starým pohledávkám nemáte nějaké doklady, že jste soudně vymáhali, pak bych odepsala nedaňově
pokud pohledávky z r. 2015 není pohledávkou dle §2/2 ZoR nebo mezi spojenými osobami, pak byste mohla k 31.12.2017 vytvořit 100% daňovou OP dle §8a ZoR, nejpozději před promlčením OP zrušit a pohledávku daňově odepsat dle §24/2/y ZDP
Re: OPravná položka k pohledávkám
K těm starým pohledávkám, kdybych našla doklady, že jsme soudně vymáhali, tak by to ještě daňově šlo?
No pohledávka z roku 2015 je pohledávka za stavební práce, které firma provedla pro jinou firmu, která není spojenou osobou. Tak u té novější si myslím, že by to šlo..A mám tady ještě jednu perličku, u velkých firem je docela běžné podle smlouvy jakési zádržné. Ale teď mě napadlo, že není jisté, zda to zádržné bude vyplaceno, protože firma může během té doby (63měsíců) např. zkrachovat. Myslíte, že bych mohla opravnou položku vytvořit i na toto? Tam je ale problém, že faktura je ze 7. 12. 2014. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 4. 2018 12:10
Dobrý den,
pročítala jsem staré diskuze, i přesto si stále nejsem jistá. Mám tady mnoho faktur v účetnictví, které měly splatnost v roce 2011 a 2010. Vzhledem k tomu, že k tomu nic nemohu dohledat a nemám ani žádné podklady, pouze slova spolupracovníka, že některé snad byly uznány soudně, ale přesto nezaplaceny, tak předpokládám, že pokud se jich chci zbavit a pročistit pohledávky, tak je odepíšu nedaňově na 546/311?
Mám tady ale i fakturu, která byla splatná 28.6.2015 na částku 141000. Mohu tuto fakturu uplatnit daňově? ke kterému datu a na jakou částku mohu uplatit opravnou položku. Rok 2017 ještě nemám uzavřený, takže mohu ještě účtovat v roce 2017. Podle mého názoru, mohla být opravná položka na 50% vystavena již v roce 2016 v prosinci, po 18 měsících, to ale uděláno nebylo. Mohu tedy udělat tu opravnou položku v lednu 2017 na 50% a nebo v prosinci 2017 na celých 100% po 30 měsících? A bude tedy účtováno daňově na 558/311?
Děkuji