Re: Exekuce a roční zúčtování daně-přepl
Nesouhlasím, ani z vratky na dani se exekuce nesráží, pokud není vydán exekuční příkaz přímo na vratku daně či bonus z ročního zúčtování. Pro srážku z ročního zúčtování není opora v zákoně.
já myslím,že už na to jsou judikáty,že vratka daně je na exekuci sráží. bohužel teď nemohu nějaký najít.
na druhou stranu,já s tím souhlasím,mohlo by totiž dojít k tomu,že schválně bude zaměstnavatel odvádět vysoké zálohy na daň,které mu pak správce daně vrátí,ale ty se už k oprávněnému nedoustanou, to přece nejde,to by bylo obcházení zákona
Z vratky daně nelze provést exekuční srážku, pokud je exekuční příkaz vydán na mzdu. Zaměstnavatel by musel obdržet exekuci přikázáním jiné peněžité pohledávky podle § 312. Teprve v tomto případě by mohl z vratky daně a daňového bonusu provést srážku. Tento názor podporuje judikát insolvenčního soudu, viz ustanovení Vrchního soudu v Olomouci sp. zn. 3 VSOL 852/2011-A-10 ze dne 11. května 2012 a usnesení Vrchního soudu v Praze sp. zn. 1 VSPH 241/2013-B-50 ze dne 18. března 2013.
Dobrý článek na toto téma je také ve Mzdové účetní 1/2018 str. 25-32, kdy JUDr. Jan Breburda popisuje proč nelze z RZD provádět srážky, pokud je exekuce pouze na mzdu.
Paní Jasná, dřív jsem si to také tak myslela, ale protože se stále výklady mění, tak radši vždy pátrám znovu. Co se týká toho mého odkazu na exekutorské stránky, tak jsem nad nimi také váhala, protože s informacemi Homoly mám také své zkušenosti, kdy tam měl dříve vyvěšeno, že se při exekuci srážkami ze mzdy se sráží i bonus, já jsem mu oponovala, psala jsem i na Exekutorskou komoru dotaz, no a výsledek byl ten, že po čase toto info z jeho stránek zmizelo - bonus se při příkazu srážkami ze mzdy nesráží. Exekutoři začali vydávat přikázání jiné peněžité pohledávky, které se na něj vztahuje.Co se týká té vratky daní, hledala jsem dál, viz odkaz. Ale právě z toho usnesení Vrchního soudu v Praze vyplývá, že vratku daně (nikoli bonus) lze srážet:" Soud dospěl k závěru, že kladný rozdíl poskytnutých záloh na daň z příjmu a skutečné částky daně z příjmu lze srážet v rámci exekuce..."
Adi zase napíšu dotaz na exekutorskou komoru.
https://www.zivnostnik.cz/33/podleha-preplatek-z-rocniho-zuctovani-dane-exekucnim-srazkam-uniqueidgOkE4NvrWuOxZ4GxLdrsIqpLG_jG4Jyd1UWBS0tlgLw/
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
18. 4. 2018 13:48
Dobrý den.
Potřebuji prosím poradit:
mám zaměstnankyni, která má exekuce a při ročním zúčtování daně ve firmě ji vyšel velký přeplatek.
Patří to vyplatit zaměstnanci nebo poslat na umoření exekuce????
Děkuji.