Hlavní navigace

Odstupné - ukončení PP

  • (neregistrovaný)

    30. 4. 2018 13:43

    Dobré odpoledne: zaměstnanec dlouhodobě marodí, teď už snad bude ukončena nemoc a i pracovní poměr - na posudku od lékaře máme psáno, že dlouhodobě pozbyl zdravotní způsobilost. Původně mluvil o dohodě o ukončení, teď to bude výpověď ze strany zaměstnavatele, § 52 e. prý se byl radit na úřadu práce a studoval paragrafy a má nárok na odstupné. čtu podmínky odstupného, náš případ tam není. Poradíte prosím.... nevím, jestli si něco nespletl, ale nerada bych mu odepřela právo. díky

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2018 14:24

      dann (neregistrovaný)

      Re: odstupné - ukončení PP
      Na odstupné by měl nárok v případě, že byste ho nepřevedli na jinou práci, ani mu nedali výpověď. Vy mu dáte výpověď, ale po výpovědní dobu bude on doma, pokud pro něj nemáte jinou vhodnou práci (musel by posvětit lékař) a platit ho budete průměrem. Na žádné odstupné v tomto případě nárok nemá. Problém je na jeho straně, nikoliv na straně zaměstnavatele, ten ho prací, dle pracovní smlouvy může zaměstnávat. Takže není důvod k placení odstupného, to náleží primárně v případě, kdy zaměstnavatel přestane moci zaměstnávat pracovníka prací, sjednanou v pracovní smlouvě - nadbytečnost, rušení organizace, atd.

    • 2. 5. 2018 15:45

      VH

      Re: odstupné - ukončení PP
      Podle judikatury by měl poskytovatel pracovnělékařských služeb v lékařském posudku uvést, co bylo příčinou dlouhodobé ztráty zdravotní způsobilosti, doporučuji nechat doplnit.
      Na náhradu mzdy během výpovědní doby nejsou jednotné názory - zaměstnavatel sice jinou vhodnou práci nemá, ale nemožnost konat původně sjednanou práci je na straně zaměstnance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).