Re: Srážení výživného ze mzdy
Na základě pouhé žádosti nikoli. Pokud ale uzavřete se zam-cem dohodu o srážkách ze mzdy pro pohledávky výživného, potom jsou 2 odlišné, dosud soudně nerozhodnuté, názory na výklad § 280/2 OSŘ. Já se domnívám, že dohody o srážkách jsou postaveny na roveň exekucím a rozhoduje pouze pořadí dle § 149 ZP a § 280/3 OSŘ. V tom případě byste druhou třetinu použil pro výživné na 2 děti, bez zřetele na pořadí má totiž výživné přednost. Myslím, že Exekutorská komora zastává opačný názor (výživné musí být vymáháno, aby mělo přednost ve druhé třetině), ale toto si na ekcr.cz ověřte a chtějte vysvětlení. Díky, pokud se o informace podělíte.
Souhlasím s odpovědí "tří teček".
Také bych dohodu o srážkách ze mzdy nepředřazovala.
Zkuste on-line poradnu Exekutorské komory - mám s tím dobrou zkušenost, vždy Vám ocitují paragrafy a když si schováte jejich odpověď, která Vám přijde e-mailem, máte oporu při případném sporu s exekutorem.
Nejbližší poradna je 15.5. od 9-12 hod.
http://www.ekcr.cz/polozit-verejny-dotaz
Teď nevím, jestli jsem byl správně pochopen. :-) Já bych dohodě o srážkách pro výživné dal přednost ve druhé třetině před dříve doručenými přednostními exekucemi. Ale jsou i jiné názory, že z § 280/2 OSŘ údajně vyplývá, že přednost ve druhé třetině má pouze pohledávka exekučně vymáhaného výživného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 5. 2018 9:44
Dobrý den, prosím o radu. Přijal jsem zaměstnance, na kterého zatím dorazila jedna nepřednostní a jedna přednostní exekuce. Zaměstnanec mě požádal, zda bych mohl z jeho mzdy ještě srážet výživné na dvě děti a posílat je na účty jejich matek. Pokud mi zaměstnanec předloží písemnou žádost, mohu srážky provádět?
Děkuji za odpovědi.