Re: DOTAZ - provedení služby v POLSKU
Myslím, že to tak není, protože zde je jednoznačně místo plnění vPolsku a tam se musí odvést DPH. (V ČR se DPH odvádět nemůže!!!)
Některá česká firma jej v Polsku musí odvést. Z dotazu je zřejmé, že objednavatel-čs.firma tam má závod, bude tam nejspíš registrovaná, měla by tam toto DPH tedy po dohodě s dodavatelem odvést.
místo plnění viz §10/4c)
Podle mě je důležité, komu to fakturujete. Pokud české firmě v ČR tak trvám na tom, že jde o fakturaci tuzemskou s DPH. Buď to zůstane její náklad nebo to přefakturuje svému závodu v Polsku (už bez DPH, pokud je závod plátce). Pokud to nefakturujete polskému DIČ, tak bych nedoporučovala to fakturovat bez DPH.
Existují služby, kdy záleží komu to fakturujete - viz např.§10/6 (zde pokud fakturace čs.firmě - místo plnění dle §9-fa vš. čs.DPH, pokud fakturujete do EU, nebo 3. země - tak místo plnění tam, kde má příjemce své sídlo = samozřejmě platí u plátců na obou stranách).
Existují ale služby, kdy nezáleží komu fakturujete, ale záleží na místu plnění !!! - viz právě §10/4, zde je dáno místo plnění a tam je nutno odvést DPH.
Hlavní pravidlo u DPH je určení místa plnění=místa zdanění.
Nejen §10/4, ale podívejte se také na §10/1 - zde také nezáleží KOMU fakturujete, ale že je místo plnění tam, kde se nemovitost nachází!
Takže pozor na to:-(((
>>>>>Naše firma dělá servis kotlů pro zakazníky v ČR.
>>>>>Nyní nam nastal případ, kdy pro českou firmu
>>>>>jsme jeli dělat servis kotlů do jejich závodu v
>>>>>POLSKU.
>>>>>
>>>>>Kdybych to vyfakturoval přímo Polákovi s polským
>>>>>DIČEM
>>>>>tak mu to vyfakturuju bez DPH
>>>>>ale jak je to, když to mám vyfakturovat na českého
>>>>>zákazníka za službu provedenou v POLSKU.
>>>>>Bude to také bez DPH ????
>>>>>
>>>>>Děkuji za Vaše reakce a Váš čas
>>>>
>>>>Úplně stejné jako tuzemská fakturace (s DPH).
>>>***
>>>Myslím, že to tak není, protože zde je jednoznačně
>>>místo plnění vPolsku a tam se musí odvést DPH. (V ČR
>>>se
>>>DPH odvádět nemůže!!!)
>>>
>>přefakturuje svému závodu v Polsku (už bez DPH, pokud
>>je závod
>>plátce). Pokud to nefakturujete polskému DIČ, tak
>>bych
>>nedoporučovala to fakturovat bez DPH.
>***
>Existují služby, kdy záleží komu to fakturujete - viz
>např.§10/6 (zde pokud fakturace čs.firmě - místo
>plnění dle §9-fa vš. čs.DPH, pokud fakturujete do EU, nebo
>3. země - tak místo plnění tam, kde má příjemce své
>sídlo = samozřejmě platí u plátců na obou stranách).
>Existují ale služby, kdy nezáleží komu fakturujete,
>ale záleží na místu plnění !!! - viz právě §10/4, zde je
>dáno místo plnění a tam je nutno odvést DPH.
>
>Hlavní pravidlo u DPH je určení místa plnění=místa
>zdanění.
>Nejen §10/4, ale podívejte se také na §10/1 - zde také
>nezáleží KOMU fakturujete, ale že je místo plnění tam,
>kde se nemovitost nachází!
>
>Takže pozor na to:-(((
To ano, ale není mi jasné, jak by to probíhalo konkrétně, když česká firma - objednavatel zaplatí české firmě - dodavateli. Pokud jsou oba plátci, tak bych to raději přidanila DPH. Pokud to bude náklad české firmy - objednavatele (nebude to přefakturovávat svému polskému závodu), tak nevznikne zdanitelné plnění. No prostě, neumím si to představit technicky, jak by to mělo proběhnout.
>>>>>>Naše firma dělá servis kotlů pro zakazníky v ČR.
>>>>>>Nyní nam nastal případ, kdy pro českou firmu
>>>>>>jsme jeli dělat servis kotlů do jejich závodu v
>>>>>>POLSKU.
>>>>>>
>>>>>>Kdybych to vyfakturoval přímo Polákovi s polským
>>>>>>DIČEM
>>>>>>tak mu to vyfakturuju bez DPH
>>>>>>ale jak je to, když to mám vyfakturovat na českého
>>>>>>zákazníka za službu provedenou v POLSKU.
>>>>>>Bude to také bez DPH ????
>>>>>>
>>>>>>Děkuji za Vaše reakce a Váš čas
>>>>>
>>>>>Úplně stejné jako tuzemská fakturace (s DPH).
>>>>***
>>>>Myslím, že to tak není, protože zde je jednoznačně
>>>>místo plnění vPolsku a tam se musí odvést DPH. (V ČR
>>>>se
>>>>DPH odvádět nemůže!!!)
>>>>
>
>To ano, ale není mi jasné, jak by to probíhalo
>konkrétně, když česká firma - objednavatel zaplatí české
>firmě - dodavateli. Pokud jsou oba plátci, tak bych to
>raději přidanila DPH. Pokud to bude náklad české firmy -
>objednavatele (nebude to přefakturovávat svému
>polskému závodu), tak nevznikne zdanitelné plnění. No prostě,
>neumím si to představit technicky, jak by to mělo
>proběhnout.
Zrovna včera jsem byla na školení o DPH a školitelka upozorňovala na tyto případy.
1)česká A vyfakturuje české firmě B službu s místem plnění v EU(oba plátci)
A vyfakturuje B bez DPH s uvedením, že je místo plnění mimo ČR a DP ř. 510.
...jelikož mě to nechce pustit odeslat kvůli velkému počtu znaků, pokračuji v další odpovědi (ale nechápu, co je to za nesmyslnou hlášku...)
pokračování
Dále ovšem jako poskytovatel musí zjistit, zda např. jednorázová neopakující se služba s místem plnění v konkr.státě EU musí být tam zdaněna. Pokud ano, dá na vědomí firmě B, protože pro ni tuto službu uskutečnila a mají se dohodnout, která firma se tam zaregistruje a odvede tam tuto daň.
zase ta hláška, že jsem překročila 2000 znaků..
tak ještě do třetice, ale už mě to nebaví--
2) Pokud probíhá fakturace česká A české B a tato slovenské firmě (všichni plátci), přenáší se daň. povinnost až na posledního plátce=příjemce služby , který je v konr. zemi EU registrován a to z důvodu co nejjednodušší cesty.
Takže obě české firmy fakturují bez DPH s uvedením, že se jedná o místo plnění mimo ČR a do ř. 510
No to snad nemyslíte vážně - nebo spíše ten příslušný školitel!? Kdo zase hlásal takové nesmysly? DPH se dotýká jednoznačně vztahu mezi 2 firmami - skutečnost, že DPH nakonec někdo odvede je sice zdánlivě logická a spravedlivá, ale v daních logiku a spravedlnost hledat nelze.
Z hlediska tuzemského ZDPH nebezpečí nehrozí, ale v rámci dožádání mezi správci (ČR-SR - a to skutečně funguje!) se lze dopátrat toho, že tuzemská firma měla odvést na Slovensku slovenské DPH - z hlediska slovenského zákona pokud není registrován odběratel, povinnost leží na dodavateli. Na Slovensku se dá registrovat pouze na dobu plnění zakázky a následně se můžete odregistrovat.
Prakticky:
Dodavatel ČR /reg. v SR/ vystaví fa - pro účely DPH ČR a řádku č. 510 DP v úrovni ceny bez daně. Pro účely slovenského DPH doplní (neřešíme zde kurzové přepočty a náležitosti slov. DD) slovenskou sazbu (19%), vyčíslí daň, uvede celkovou částku k úhradě.
Takže se podávají 2 DP - DPH (ČR,SR).
Domnívám se, že oba máte pravdu, jen paní Aňa hovoří o firmách, kdy všichni jsou plátci a Vy zase, když slovenský odběratel je neplátce.
Ještě k tomu konkrétnímu případu (závod v Polsku), myslím, že pokud neproběhne přefakturace tuzemského závodu polskému závodu za revizi kotlů, tak zdanitelné plnění nevzniká a i když skutečně místo plnění dle zákona je v Polsku, tak zdanění neproběhne, jelikož není na základě čeho (ani faktura, ani platba za fakturu). Takže stále trvám na přidanění v ČR 19% (pokud jsou oba plátci - dodavatel služby i česká firma v ČR), tak je to bez problémů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
29. 11. 2005 10:35
Naše firma dělá servis kotlů pro zakazníky v ČR.
Nyní nam nastal případ, kdy pro českou firmu
jsme jeli dělat servis kotlů do jejich závodu v POLSKU.
Kdybych to vyfakturoval přímo Polákovi s polským DIČEM tak mu to vyfakturuju bez DPH
ale jak je to, když to mám vyfakturovat na českého zákazníka za službu provedenou v POLSKU.
Bude to také bez DPH ????
Děkuji za Vaše reakce a Váš čas