Hlavní navigace

DPH u rekonstrukce RD pro OSVČ

  • (neregistrovaný)

    15. 5. 2018 13:50

    Dobrý den,
    prosím o radu ohledně fakturace stavebních a montážních prací. Naše firma je dodavatelem rekonstrukce rodinného domu, kde část domu bude sloužit pro bydlení a část pro veterinární ordinaci. Objednatelem je OSVČ - plátce DPH, který má RD zařazen do majetku. V tomto případě se nevyužije režim přenesené daň. povinnosti, ale budeme fakturovat s 15% DPH?
    Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 5. 2018 14:02

      Jana N. (neregistrovaný)

      Re: DPH u rekonstrukce RD pro OSVČ
      v režimu přenesení jako dodavatel nedáváte a neurčujete žádnou sazbu dph na faktuře, zdaňuje a odpovědnost za sazbu a zařazení má odběratel

    • 15. 5. 2018 14:18

      Aneta N. (neregistrovaný)

      Re: DPH u rekonstrukce RD pro OSVČ
      Já jsem právě za provedené práce fakturovala v režimu PDP, tj. postup podle §92e, plnění je poskytováno od plátce plátci, takže dle mého názoru musí být použit režim přenesení, ale účetní od objednatele mi fakturu reklamuje a požaduje vyčíslení DPH v sazbě 15%.....

    • 15. 5. 2018 14:27

      Jana N. (neregistrovaný)

      Re: DPH u rekonstrukce RD pro OSVČ
      nechala bych si od odběratele napsat prohlášení, že stavební práce jsou jen a jen pro soukromé , nikoli ekonomické a podnikatelské účely, protože:
      stavební práce včetně materiálu musíte fakturovat v režimu přenesení všem plátcům daně v ČR , pro jejich ekonomickou činnost (ne soukromé účely)

    • 15. 5. 2018 14:57

      Aneta N. (neregistrovaný)

      Re: DPH u rekonstrukce RD pro OSVČ
      Moc děkuji za Vaše rady. Obávám se, že nám toto prohlášení odběratel neposkytne, protože chce část plnění použít do nákladů. Ještě jsem k tomu nalezla článek na stránkách finanční zprávy:
      http://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/rezim-preneseni-danove-povinnosti/informace-gfr-a-mf-k-rezimu-preneseni-da-613

      Zde je řečeno, že pokud je plnění třeba i jen z části přijímáno pro více účelů, například pro soukromou potřebu plátce a pro jeho ekonomickou činnost, přičemž část je pro účely, kdy příjemce vystupuje jako osoba povinná k dani, půjde o plnění podléhající celkově režimu přenesení daňové povinnosti.
      Pro mě z toho vyplývá, že budu fakturovat v režimu PDP, a tím pro mě celá věc v podstatě končí. Daň odvede příjemce a příjemce si daň současně odpočte, ovšem pouze v částečné výši.

    • 16. 5. 2018 7:07

      Jana N. (neregistrovaný)

      Re: DPH u rekonstrukce RD pro OSVČ
      udělala bych to přesně tak. vystavila v režimu přenesení bez uvedení sazby ř. 25, KH A1. Příjemce si zdaní v sazbě na ř. 10 celé plnění a odpočet na ř. 43 udělá jen např. polovinu, třetinu nebo vůbec. to záleží na něm

    • 16. 5. 2018 9:00

      Aneta N. (neregistrovaný)

      Re: DPH u rekonstrukce RD pro OSVČ
      Tak jsem to tak provedla, paní účetní jsem to vysvětlila a už se nebrání :-)
      Moc děkuji za Vaše reakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).