GDPR u živnostníků
-
Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
-
Re: GDPR a souhlas - penzijní společnost
Mohu také dotaz? Jsme firma, která externě zpracovává mzdy společnostem. Zaměstnancům se sráží penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření, zaměstnavatel přidá příspěvek a vše se to odešle hromadnou částkou do příslušných penzijních společností. A pak do jednotlivých penzijních společností posílám já (jako externí účetní) rozpis těch hromadných plateb (tzn. kolik komu připsat jako jeho platbu, kolik činí příspěvek zaměstnavatele). Tyto rozpisy obsahují nejen čísla smluv, ale také rodná čísla. Dosud jsem tyto soubory na penzijní společnosti rozesílala mailem. Penzijní společnosti vydaly pokyny, jak mají správci při zasílání těchto dat nově postupovat. To by bylo jasné.
Moje otázka ale zní - my ale nejsme správci, my jsme externí účetní, tedy zpracovatelé. A ty údaje nejsou zákonem dané údaje, jako např. posílám přihlášení nebo odhlášení zaměstnanců na OSSZ nebo ZP.
Je v tom nějaký problém a ti zaměstnavatelé musí zajistit souhlas každého z těch svých zaměstnanců ohledně zaslání jeho údajů zpracovatelem do penzijní společnosti? Nebo můžeme rozpisy zasílat stejně, jako bychom byli správci (čili jako bychom byli zaměstnavatelé). Nebo jako zpracovatelé ty rozpisy posílat nemůžeme a musí je do penzijních společností rozeslat sám správce (tedy sám ten zaměstnavatel)? -
Pavell (neregistrovaný) 94.113.138.---
Re: GDPR a souhlas - penzijní společnost
Karo,
neznám pokyn od penzijních společností.
Obecně se ale domnívám, že zpracovatel má plnit to, co si u něho objedná správce podle čl. 28/3 GDPR.
Pokud si správce objednal rozesílání informací penzijním společnostem, tak zpracovatel si bude plnit a bude rozesílat přímo.
Hezký den!
Dále u nás najdete
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
22. 5. 2018 15:08
Dobrý den, řeší se prosím nakupy za hotové od živnostníků také souhlasem? Dekuji