Re: účtování operativního leasingu
Děkuji za odpověď. Já bohužel nebudu mít měsíčně vystavené faktury jen splátkový kalendář na celé období, proto řeším, zda si mám udělat vlastní časové rozlišení, když to přesně nevychází. Osobně bych to udělala tak, že bych s odkazem na splátkový kalendář každý měsíc udělala závazek, aby se tím vyřešil i odpočet DPH. Když by se na konci roku nájmy sečetly, dá se do konkrétního období nákladově pouze ta mnou vypočtená částka a zbytek do časového rozlišení. Souhlasíte?
Každý měsíc vytvořit závazek, nárokovat DPH dle rozpisu.
Kde Vám co nevychází? Jakou částku rozpočítáváte?
Co se píše ve splátkovém kalendáři?
Když vezmu celkovou výši nájemného, vydělím počtem dní za celé období nájmu a vynásobím konkrétním počtem dní v roce, tak se ta částka rozchází řádově o 1000Kč. Je možné, že pro určitý rok nepoužívají konkrétní počet dnů např. pro 2018-365, 2019-365, 2020- 366,... ale berou to nějakým průměrem. No a protože jsem puntíčkář a bazíruji na každém halíři, tak to chci mít přesně, ale nevím, zda v těchto případech není stanovený konkrétní postup.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
24. 5. 2018 10:07
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na účtování operativního leasingu. Půjčili jsme si auto na operativní leasing, po třech letech jej budeme vracet. Jak se prosím účtuje o jednotlivých měsíčních splátkách? Mám to rozpočítat poměrnou částí dle počtu dnů nájmu v jednotlivém roce? Leasingová společnost to má sice nějak rozpočítáno na měsíční splátky, ale nesedí to přesně na korunu, ale přibližně ano. Mám použít vlastní výpočet nebo výpočet leasingovky? A ještě jedna věc, jak se potom postupuje při zaúčtování té splátky? Myslím to tak, zda si mám vytvořit nějaký závazek např. 518(381)/379 , kde bych přímo uvedla ten náklad v konkrétním roce a časové rozlišení na další období a každý měsíc bych už hradila 379/221 nebo se to dělá jinak? Pokud je konkrétně uvedeno, jakou část tvoří nájem a jakou pojištění, mám to ještě rozdělit na 518 a 548? Moc děkuji za případnou radu.