Re: ukončení PP a plánovaná operace
Kdy přesně v září byste nastoupila do nemocnice? Pokud byste nastoupila na nemocenskou v zákonné 7denní ochranné lhůtě po skončení pracovního poměru, tak by Vám vznikl nárok na nemocenskou, která náleží od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti. Pokud později, tak nárok na nemocenskou mít nebudete.
Kdyz nastoupite na nechopenku v ochr. lhute 7 dnu od ukonceni PP, dostanete od 15. dne nemocenske davky od socialky. Vas PP skocil.
všechno kalkul být nemůže
je hodně lidí, kteří pracují, přecházejí nemoci, oddalují operaci a pak když dostanou výpověť, tak je to čas na to, aby se dali zdravotně do pořádku - třeba je ještě čeká hodně dlouhá doba, kdy budou muset pracovat než budou mít nárok na důchod
a také je hodně lidí, kteří pracují, přecházejí nemoci, oddalují operaci a ani se důchodu nedožijí, protože se včas neléčili
O.T.:
Nezlobte se, ale podle dosavadních odpovědí bych řekla, že asi .N.I.K.D.O. ze zde odpovídajících nebyl na podobném operačním zákroku. Nebo na zákroku, který se z vážných důvodů neuskutečnil - nebo na zákroku, který pokazil ... a reopereace jsou hodně průšvihové ..
Víte vůbec, jaké jsou objednací lhůty např. pro .R.E.O.P.E.R.A.C.I. karpálního tunelu v dobré nemocnici? .R.O.K. = 12 měsíců, a to ještě musíte mít hodně dobrého doporučujícího lékaře.
Takže volba termínu - pokud máte peníze na soukromé kliniky, jinak na nějakou volbu termínu ve "státním" zapomeňte.
Tady se zastanu tazatelky. Nevíme z kterého kraje je, jaké jsou u nich čekací doby, třeba si opravdu může vybírat. Manžel byl na operaci karpálního tunelu a čekal nějaké 3 týdny, operace proběhla v Třinci. A když byl na operaci meniskusu, tak taky dlouho nečekal.
Tak u dotazu "co je pro mne výhodnější, zda nastoupit na PN v srpnu nebo září" jednoznačně vychytralostí zavání. Nehledě na to, že to koleno může být jen vymyšlené, protože jak tady již někdo psal, operace kolene se plánují hoooodně dopředu, takže to, že by si pacient mohl vybírat, zda v srpnu nebo září - to je docela scifi.
Tazatelka snad neplatila ZP a SP když pracovala? Nyní půjde na operaci. Proč by tedy neměla mít nárok na nemocenské dávky? Proč člověk, který pracoval a také přispíval je zde za příživníka? Nebo zde všichni kádrováci až půjdou na operaci, tak nemocenskou odmítnou? Je mnoho lidí, kteří nechtějí pracovat, a ještě jim radí různí ochránci jak ze státu vytřískat co nejvíc. A tady je pohoršení nad tím, že se někdo zeptá na to, jak s neschopenkou. Divnej svět.
Nikdo nezpochybňuje nemocenské dávky v době nemoci, nemoc a tím i pracovní neschopnost ale většinou vzniká změnou zdravotního stavu a s tím se dotaz "co je výhodnější, kdy je výhodnější marodit" moc neslučuje. Marodím tehdy, kdy jsem nemocná a snažit se přeložit plánované operace (na které lidi čekají i roky) z důvodu výhodnosti nem. dávek, to mi fakt nepřijde úplně normální. Ale asi nejsem já normální, to připouštím.
Re: Shrnutí pro Zdenu
Když na nemocenskou nastoupíte 14 dní před 31.8. a zaměstnavateli prohlásíte, že na prodloužení poměru netrváte, tak Váš prac. poměr skončí 31.8. V srpnu Vám bude zúčtováno odstupné, dostanete náhradu od zaměstnavatele v těch prvních 14ti dnech nemoci a od 15. dne nemoci nemocenskou od sociálky. Na ÚP pak půjdete až po uschopnění a podpora ale bude vyplácena až uplyne tolik měsíců od ukončení poměru, za kolik měsíců jste dostala odstupné.
Když nastoupíte na nemocenskou takto anebo i později v srpnu a zaměstnavateli 31.8. neprohlásíte, že na prodloužení netrváte, tak Váš pracovní poměr neskončí, bude pokračovat ještě do doby, než po ukončení nemoci doběhne zbytek výpovědní doby, kterou jste promarodila. V takovém případě také bude platit náhradu za nemoc zaměstnavatel a od 15. dne nemocenskou sociálky, ale nedostanete v srpnu to odstupné, protože to Vám bude zúčtováno až v měsíci, ve kterém Váš poměr skončí. A po skončení když půjdete na ÚP, tak podpora bude odsunuta až po uplynutí počtu měsíců, za kolik jste dostala odstupné.
Pokud omarodíte až v září a začátek neschopenky bude do 7.9., pak Váš pracovní poměr skončí tím 31.8. a bude zúčtováno odstupné, v prvních 2 týdnech nemoci náhrada za nemoc nebude (protože již nebudete mít zaměstnavatele) a od 15. dne Vám bude platit nemocenskou sociálka.
Pokud začátek nemoci bude 8.9. nebo později, nebudete mít nemocenskou vůbec.
OT: Shrnutí pro Zdenu
Paní Karo, omlouvám se, že do toho vstupuji, ale chci Vám poděkovat za to, že díky Vám (a ještě několika jinýcm laskavým odpovídajícím) je toto fórum ještě trochu lidské, jako bývalo před lety :-). Také paní mirce děkuji za to, co napsala.
Ale VH a podobní: ano, vím, že se to zde nenosí vás kritizovat. Ano, někdy poradíte, ale většinou jsou to jen zlomyslné arogantní poznámky, kterými si zřejmě hojíte pošramocené sebevědomí. A ano, vím, že tu každý odpovídá dobrovolně ve svém čase a zdarma. A ano, také vím, že mi napíšete, že i arogantní odpovědi, pokud jsou správné, jsou užitečné :-).
Ale nezlobte se, už jsem to musela napsat :-). A taky jsem se rozhodla, že když si budu myslet, že moje odpověď někomu pomůže, tak ji sem prostě napíšu a nenechám se odradit obavami, že po mně hned vyskočí nějací supi (jako dosud :-))).
Re: OT: Shrnutí pro Zdenu
Odpovídat nebo opravit nesprávnou odpověď vlídně má být normální a je to slušné. Sarkastické a povýšenecky znějící arogantní odpovědi a poučování jsou neslušné a urážející.
Zajímat se o čas nástupu na operaci (když to mohu ovlivnit) z hlediska nároku či nenároku na nemocenskou není nic vypočítavého. Například nastoupit na operaci třeba jen den po uplynutí 7 denní ochranné lhůty by znamenalo nemít nemocenskou vůbec - a to může být jedno snad jen tomu, kdo nemusí počítat. A jak psala Katka2 - není nic nemorálního na tom, že když do systému spoustu peněz odvádím, být z toho systému taky někdy naopak zabezpečená já.
Re: OT: Shrnutí pro Zdenu
Ano, děkuji, přesně to, co teď dělá "dann" jsem měla na mysli....Komu se zdá dotaz vypočítavý, samozřejmě nemusí odpovídat, nikdo mu u hlavy revolver nedrží. Kdo chce odpovědět, ať odpoví. To by měla být podstata dobrovolného účetního fóra, pokud bychom byli profíci :-). Nikoliv neustálé vzájemné napadání.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
4. 6. 2018 18:29
Prosím dostala jsem výpověď z PP podle § 52c, můj PP končí 31.8.2018. Mám se v září přihlásit na ÚP a potom nastoupit na operaci s kolenem nebo mám jít na operaci v srpnu? Co je pro mě výhodnější, děkuji za radu. Ilona