Re: nemocenská po PP - do důchodu
moc děkuji, ... takže k mým nyní odpracovaným 43 rokům + 1 rok nemocenské po PP mi bude do důchodu počítáno jako odpracováno 43 roků a 9,6 měsíců? Takže se mi tím oddálí možnost odchodu do důchodu o 2,4 měsíce oproti tomu, kdybych měl PP po celou dobu nemoci? ptám se asi hloupě, že ;)
Ne, neptáte se hloupě. Je to tak složité, že ani berušky na OSSZ to kolikrát neznají.
V kterém roce jste se narodil?
Takže to máte za pár!
Váš důchodový věk je 63 roků a 4 měsíce. Potřebujete mít odpracováno 35 let, aby vám nárok vznikl. To už máte.
Odpracované roky se vám potom zohlední při výpočtu, ale započítávají se jen celé roky s přesností na dny. Takže ve vašem případě by to teď bylo 43 let a těch 9,6 měsíce je jaksi navíc a při výpočtu k ničemu. Náhradní doby za 80% je např. i některé studium nebo evidence na ÚP, třeba se vám toho v životě nasbíralo víc.
Hlavně, ať se toho důchodu dočkáte ve zdraví!
http://www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni/duchodova-kalkulacka/kalkulacka-pro-orientacni-vypocet-starobniho-duchodu.htm
jj za pár, už jedu na jistotu ;) za chvíli stříhám metr. Ale v plánu bylo ještě nějaký ten den navíc odpracovat, ať je více penízků na zábavu. Pak třeba brigádou se dá přilepšit. Výpověď před důchodem mne ale dost zaskočila. Njn, když chtěj mladé ..., no co už, hlavně zdraví. děkuji Vám a hezký víkend
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 6. 2018 14:43
Dobrý den, prosím o vysvětlení: je mi jsem na PN a mezitím mi skončil PP na dobu určitou a já dále pokračuji na nemocenské. Tato doba nemoci po PP jak negativně se mi odrazí pro důchod? díky za odpověď