Re: Mzdy v roce 1992?
Byla jen daň ze mzdy, stát to pak přerozdělovat sám. Daň z objemu mezd byla do roku 1991.
Souhlasím. Do roku 1992 se srážela zaměstnancům daň ze mzdy a její výše byla určována podle věku, pohlaví, a podle toho, zda zaměstnanci byli svobodní, ženatí, vdané. K tomu se odváděla daň z objemu mezd. Od r. 1993 pak začal nový způsob, tzn. zdravotní pojištění (bylo asi 25 pojišťoven) a sociální pojištění, změnil se způsob výpočtu daně, která se nově začala nazývat daň ze závislé činnosti.
>>>>>>>>>Dobrý den, prosím, neví někdo z Vás, jak se počítalal
>>>>>>>>>mzda v roce 1992. Odvádělo se tehdy stejné
>>>>>>>>>pojistné,jako nyní? A jak to bylo u malých
>>>>>>>>>organizací?
>>>>>>>>>Mám před
>>>>>>>>>sebou nejaký mzdový list z tohoto roku a vůbec tam
>>>>>>>>>nevidím sociálku.... Děkuji všem za odpovědi
>>>>
Do roku 1992 se srážela zaměstnancům daň
>>>>ze
>>>>mzdy a její výše byla určována podle věku, pohlaví, a
>>>>podle toho, zda zaměstnanci byli svobodní, ženatí,
>>>>vdané. K tomu se odváděla daň z objemu mezd. Od r.
>>>>1993
>>>>pak začal nový způsob, tzn. zdravotní pojištění (bylo
>>>>asi 25 pojišťoven) a sociální pojištění, změnil se
>>>>způsob výpočtu daně, která se nově začala nazývat daň
>>>>ze
>>>>závislé činnosti.
>>>
>>>To se fakt neplatilo sociální pojištění? Tak to mě
>>>překvapilo. Takže nebyly ani ELDP? Mě se jedná o to,
>>>že
>>>jedna paní chce jít do důchodu a hledá u podnikatele
>>>nějaké doklady k doložení příjmu.
>>Ale ELDP byly. Neplatilo se sice sociální a zdravotní
>>/26+8+9+4,5=47,5%/ , ale byla daň (odvod) z objemu
>>mezd /vesměs 50%/. Vyšlo to na to samé.
>
>Aha, tak to by ten ELDP měli mít nebo alespoň kopii.
>Moc Vám všem děkuji za odpovědi a přeji hezký zbytek
>dne *Leona*
Pochybuju, že budou mít kopii evidenčáku. Nebyla žádná povinnost tyto kopie dělat a zakládat. Možná že ho neodevzdali, ale několikrát se mně stalo, že v Praze evidenčák nemají, přitom tutově vím, že byl odevzdávaný. Ale měli by mít založené mzdy a z toho se dá ten evidenčák zrekonstruovat.
Jak jsem četla tak k paní L přišla paní a ta chce doložit příjmy do důchodu. A paní L hledala kopie ELDP, které těžko najde. Tak jsem jen poradila, že musí hledat něco jiného. Kdo by se zajímal jak se proplácely mzdy před x lety, kdyby k tomu neměl důvod?!
Nic nehledejte a nevystavujte,pokud tato paní se "jenom plaší".
V prví řadě zjistěte, zda již požádala o důchod, zda má výpis dob pojištění z ČSSZ. Pokud ano a tyto (1992) doby jí tam chybí, pak je skutečně potřebuje doložit. Jinak nic ve zlém, ale velmi často to shánějí lidé předem z obav, že to musí do doby než půjdou do důchodu sehnat. V ruce drží kopii z roku 2004(pozdrav od Špidly) a shání roky předtím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
30. 11. 2005 10:23
Dobrý den, prosím, neví někdo z Vás, jak se počítalal mzda v roce 1992. Odvádělo se tehdy stejné pojistné,jako nyní? A jak to bylo u malých organizací? Mám před sebou nejaký mzdový list z tohoto roku a vůbec tam nevidím sociálku.... Děkuji všem za odpovědi
Leona