Re: zápočtový list zamec nechce dát
Máte povinnost to po něm vyžadovat podle § 294 občanského soudního řádu
odst.1) Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch. Takové potvrzení je povinen každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci, který u něho přestal pracovat; to obdobně platí pro plátce jiných příjmů (§ 299), z nichž byly prováděny srážky, jestliže bylo jejich provádění ukončeno, ačkoliv pohledávka není uspokojena.
odst.2) Zjistí-li ten, u koho povinný nastoupil nově do práce, že byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, oznámí to bez odkladu soudu, který výkon nařídil.
chránit sebe a nechat si alespoň podepsat čestné prohlášení, že nemá žádné exekuce
No, já tedy takovou zkušenost naštěstí nemám, že by někdo měl zápočtový list a nechtěl předložit. Někdy ho vyřizují dlouho, že nechce vydat bývalý zaměstnavatel, ale většinou stačí, když se zmíním o tom, že pokud nepředloží, tak se rozloučíme ve zkušební době a hned ho mám na stole.
Já mám negativní zkušenost se zaměstnancem, který novému zaměstnavateli tvrdil, že jsme mu Potvrzení o zaměstnání nedali a nemůže ho z nás vymámit.
Volala mi mzdová účetní nového zaměstnavatele, aby mě kvůli tomu "postavila do latě". Odkázala jsem velmi nepříjemnou dámu do patřičných mezí a sdělila, že pokud mi zaměstnanec pošle písemnou žádost, ráda pošlu kopii vydaného Potvrzení o zaměstnání (s podpisem zaměstnance, kterým stvrdil převzetí) přímo k rukám nové mzdové účetní. Co myslíte, poslal žádost? Neposlal. Potvrzením o zaměstnání se zapsanými 21 exekucemi bych se taky nikde nechlubila. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
12. 6. 2018 9:50
Dobrý den, zaměstnanec nový co nastoupil odmítá vydat zápočtový list od předchozího zaměstnavatele. Co mám dělat?
Podle jakého zákona to po něm můžu chtít?
Děkuji