Hlavní navigace

Účtování stravování vl. zaměstnanců

  • (neregistrovaný) 194.213.203.---

    15. 6. 2018 10:55

    Dobrý den,
    chtěla bych poprosit o radu - provozujeme restauraci, kde se stravují i naši zaměstnanci, jak prosím tyto vydané obědy proúčtovat do tržeb restaurace? Oběd stojí 69 vč. DPH a zaměstnancům se strhává z mezd 31 kč vč. DPH, to účtuji na 335/648+343, ale nevím jak proúčtovat zbývající část ceny obědu tj. 38 vč. DPH? nákup potravin dáváme na 504, našla jsem nějaký článek ale nejsem z toho moc moudrá jak správně účtovat,mohl by prosím někdo poradit? Moc díky předem.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 6. 2018 11:32

      allli

      Re: Účtování stravování vl. zaměstnanců
      obědy bych účtovala na 602 a potraviny 501
      daňově uznatelné jsou veškeré náklady na obědy kromě potravin
      musíte porovnat, zda cena oběda bez DPH pokryje hodnotu potravin na obědy pro zaměstnance

    • 15. 6. 2018 11:46

      katka36 (neregistrovaný) 194.213.203.---

      Re: Účtování stravování vl. zaměstnanců
      dobře, ale jak proúčtovat tu 501? když účtujeme nákup potravin na 504+343/321 , přeúčtovat pořizovací hodnotu obědu na 501 a pak porovnat a jak dál přeúčtovat na 527 nebo 528/602+ DPH?

    • 15. 6. 2018 13:03

      allli

      Re: Účtování stravování vl. zaměstnanců
      nákup potravin se ale neúčtuje na 504, tam se účtuje nákup zboží, které prodáváte v nezměněném stavu
      porovnáte 501 (hodnota potravin na obědy pro zaměstnance) s účtem 602 (hodnota oběda účtovaná zaměstnancům)
      pokud je 501 větší než 602, pak můžete účtovat na 528 (nedaňový náklad)
      http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d25839v34199-stravne-a-stravovani-v-ucetnictvi-a-danich/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).