Re: OČR _ oznámení x prokázání
Někteří zaměstnavatelé mají termíny pro "bez zbytečného průtahu" atd. uvedeny ve vnitřních pravidlech, pracovních řádech atd. Má Váš zaměstnavatel něco takového? Byla jste s tím seznámena?
Jinak bych rozlišila dvě věci. Oznámení a prokázání.
Oznámení - ZP § 206
(1) Je-li překážka v práci zaměstnanci předem známa, musí včas požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna. Jinak je zaměstnanec povinen uvědomit zaměstnavatele o překážce a o předpokládané době jejího trvání bez zbytečného průtahu.
Oznámila jste - ano, telefonicky.
Prokázání - ZP § 206
(2) Překážku v práci je zaměstnanec povinen prokázat zaměstnavateli. Ke splnění povinnosti podle věty první jsou právnické a fyzické osoby povinny poskytnout zaměstnanci potřebnou součinnost.
Prokážete - ano, hned první den kdy přijdete po OČR do práce. Nebo jste mohla poslat doklad poštou - ale to by měl doklad zaměstnavatel pravděpodobně později, než když mu ho předáte v pondělí osobně.
Re: OČR _ oznámení x prokázání
někdo má zam-tele velmi vzdáleného od svého bydliště, tak pokud zavolá do práce, že bude asi nemocný nebo bude asi ošetřovat a pak hned po vystavení dokladu zavolá, že to tak opravdu je a domluví se s nadřízeným, kdy předá neschopenku nebo ošetřovačku, tak by to mělo stačit. Přece nepojede s nemocným dítětem nebo sám s vysokou horečkou několik (třeba desítek) km autem nebo busem, vlakem do práce a zpět domů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 6. 2018 20:52
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Měla jsem OČR na dceru.V práci jsem nebyla čtvrtek, pátek. Zaměstnavatele jsem telefonicky kontaktovala, že budu doma 2 dny. V pondělí jsem přišla do práce. To znamená, že 3 pracovní den. Je to pozdě na odevzdání? Do kdy se musí odevzdat?
Moc děkuji.
MŠ